KYK öğrenim kredisi faizi oranı ne kadar? KYK faizleri silinir mi?
KYK burs ve öğrenim kredisi sonuçlarının açıklanmasından sonra, burs çıkmayan öğrenciler KYK öğrenim kredisi faiz oranlarını sorgulamaya başladı. KYK öğrenim kredisi faiz oranı ne kadar? sorusuna cevap arayan öğrencileri, faiz hakkındaki araştırmalarını hızlandırdı. Peki, KYK öğrenim kredisi faizi oranı ne kadar? KYK faizleri silinir mi?
Burs alamayan öğrenciler, bugünlerde öğrenim kredisi hakkında araştırmalar yapıyor. Öğrenim imkanından yararlanmak isteyen öğrenciler, ‘’öğrenim kredisinde faiz var mı?’’ sorusunu soruyor. İşte öğrenim kredisi hakkında merak edilenler..
ÖĞRENİM KREDİSİ FAİZİ NE KADAR?
Öğrenim sürecinin tamamlanmasının ardından, devlete geri ödenen öğrenim kredileri, öğrenim sürelerinin bitiş ve borçlarının tahsilat başlangıç tarihi esas alınarak, hesap edilir.
Kurumdan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredilerinin verildiği tarihten, öğrenim süresinin bitimine kadar geçen sürede ya da çeşitli sebeplerden kredisinin kesildiği tarihe kadar öğrenim kredisi verilen miktar üzerinden hesaplanır.
Hesaplanan miktara, Devlet İstatistik Enstitüsünün toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar da eklenir.
Yani, Öğrenim kredisinin geri ödemesi ise Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK’in) açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artışları baz alınarak hesaplanır.
Endeks uygulanmasına, kredi borçlarının geri ödenmesine ve taksitlendirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemeye, öğrencilerin borçlarından birinci fıkraya göre hesaplanan endeks artışından ilave edilen miktarın yüzde 50 sine kadar indirim yapmaya Yönetim Kurulu yetkilidir.
İndirim uygulandıktan sonra öğrencilerin ödeyecekleri bakiye kredi borcu, öğrencilerin eğitimi süresince Kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçemez.
ÖĞRENİM KREDİSİ GERİ ÖDEMESİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Önlisans, lisans öğrencilere veya ara vererek Master-Doktora öğrenimi yapan öğrenciler borçlarını; öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,
Lisans öğreniminden sonra öğrenimine ara vermeden master öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını lisans öğreniminin bitiminden itibaren dört yıl sonraki aydan başlamak üzere,
Lisans ve/veya master öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,
Kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve üçer aylık dönemler halinde ödemek zorundadırlar.
KYK KREDİ BORCU SORGULAMA
KYK kredi sorgulaması, e-Devlet üzerinden veya KYK'nın internet sitesi üzerinden yapılabiliyor.
KYK'nın kredi sorgulama sayfası için tıklayın
ÖĞRENİM KREDİSİ NASIL YAPILANDIRILIR?
Kredi borcunun 2 defa ödenmemesi durumunda ise borç yükümlü olunan vergi dairesine gönderiliyor. Bu şekilde KYK kredi borcu yapılandırmaya gidiyor.
Online KYK borcu yapılandırma
İlk adım, Öğrenim Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden giriş yapın.
E işlemler seçeneğinden İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına girin.
Sayfa açıldıktan sonra E- Devlet şifrenizle giriş yapın
Giriş işlemi tamamlandıktan sonra, işlemlerim kısmından Taksitlendirme/Tecil Talep İşlemleri (6183 Kanunu’nun 48. Maddesi) sekmesindeki başvuru butonuna tıklayın.
Sonrasında uygun bir şekilde bilgilerinizi yazıp, KYK borcunuzu yapılandırabilirsiniz.
Vergi Dairesi'nde KYK borcu yapılandırma
KYK borcunu yapılandırmanın ikinci yöntemi ise, Vergi Dairesi'ne başvurmak. Öğrenim kredisi borcu için Vergi Dairesi'ne başcuru şu şekilde yapılmaktadır.
Vergi Dairesi'ne direkt giderek ya da hazırladığını dilekçeyi posta aracılığıyla göndererek borc yapılandırma başvurunda bulunabilirsiniz.
KYK borcu yapılandırmada 6-9-12-18 taksit seçenekleri vardır.
Borçlar 2 ayda bir ödenmek zorundadır. İlk 2 ay ödenmezse, yapılandırma bozulacaktır.
KYK BORCU SİLİNİR Mİ?
KYK borcunun silineceğine dair resmi bir açıklama bulunmamaktadır.