Kuvayi Milliye Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kuvayi Milliye Neden Kurulmuştur, Amaçları Nelerdir?
Osmanlı döneminin gücünün tükendiği bir anda düşman ordusu olarak bilinen Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Ermeni asıllarının Osmanlıyı ele geçirmek adına işgal etmeleri sırasında küçük bir grup vatanseverin direniş hareketiyle ülkenin kurtuluşunun ilk adımları atılmıştır.
Kuvayi Milliye direniş grubunun en önemli özelliği Kurtuluş savaşının fitilini ateşleyen bir gruptur.
Kuvayi Milliye Nedir?
Kuvayi Milliye hareketi Anadolu'daki düşmanların işgalleri esnasında karşı direniş oluşturmuş ilk silahlı direniş grubu olarak tanımlanmaktadır.
Kuvayi Milliye direniş hareketi, İşgallere karşı yerel halkın örgütlenmesi, yardımlaşarak oluşturulan bir kurtuluş grubudur. Kuvayi Milliye vatan toprağını korumak amacıyla doğmuştur.
Kuvayi Milliye Özellikleri Nelerdir?
Kuvayi Milliye direniş grubunun en önemli özelliği Kurtuluş savaşının fitilini ateşleyen bir gruptur. Kuvayi Milliye özelliklerine detaylarıyla bakılacak olursa
-Direniş grubu gönüllü vatanseverlerden oluşmaktadır
-Kuvayi Milliye hareketi ilk zamanlarda gizli tutulmuş ve kurtuluşun seyri konusunda örgütlenmesi kendi içerisinde sağlanmaktaydı
- Dağınık bir grup olarak kurulmuştur. Düzenli bir ordu veya asker statüsünde değildir.
- Her bölgenin ve her ilin kuvayi milliye direnişçileri kendi içerisinde örgütlenmesi sebebiyle merkezi bir yönetim yerine dağınık ve bölgesel birlikler söz konusuydu.
Kuvayi Milliye Neden Kurulmuştur?
Kuvâ-yı Milliye adı verilen ilk ulusal direniş topluluğu Balkan Savaşının en yoğun olduğu zamanlarda oluşturulmuş bir topluluk olarak kendini göstermiştir.
Osmanlı ordusunun artık tükenme aşamasında devletin çaresiz kaldığı dönemlerde Anadolu’da milli direniş topluluğu oluşturulmuştur.
Bu durum İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından oluşturularak, Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu’ya ayak basmadan önce Batı, doğu, güneydoğu ve kuzey Karadeniz bölgelerinde çalışmalar yapmıştır. Bu aşamada Başta batı Anadolu olmak üzere işgalcilerden koruma görevini Kuvayi milli direnişçileri üstlenmiştir.
Kuvayi Milliye Amaçları Nelerdir?
Kuvayi Milliye'nin en büyük amacı ülkenin işgalci kuvvetlerden kurtulması konusunda yardımcı olmak ve komutan Mustafa Kemal Paşa ile aynı yolda yürümek, bağımsız bir ülke yaratmak konusunda yollar aramak olarak belirlemiştir.
Kuvayi Milliye direnişçileri tamamen gönüllülük esasına göre kurulmuş bir topluluktu dolayısıyla vatanını seven ve fedakar insanlar bu çatı altında toplanması bağımsızlık ruhunu yaşatmasına yardımcı olmuştur.
Kuvayi Milliye’nin diğer bir amacı Ülke düzenli bir ordu oluşturana kadar askerlere zaman kazandırmak ve yardımcı olmaktı.
Kuvayi Milliye Ruhu
Kuvayi Milliye Ruhunu yaşatmak şeklinde bir deyiş vardır. Kuvayi Milliye bir bağımsızlık ve özgürlüğün, bir ülkenin kurtuluşunu sağlayan ilk ateşi yakan fedakar vatansever topluluğudur. Kurtuluş savaşını başlatan fedakar direnişçilerdir.
Kuvayi Milliye Hareketi Neden Doğmuştur?
Kuvayi Milliye hareketinin doğmasının bir takım sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepler incelenecek olursa;
-İzmir'in yunan işgali altına alınması
-Ülkenin düşmanlar tarafından işgal edilmesine Osmanlı hükümetinin karşı duramaması ve yetersiz kalması
-Halkın düşman askerleri sebebiyle can ve mal güvenliğinin kalmaması
-1. Dünya savaşı sonrasında Mondros Mütarekesinin imzalanması sebebiyle Osmanlı ordularının devre dışı bırakılması ilgili sebeplerden dolayı Kuvayi Milliye Hareketi doğmuş ve direniş hareketleri başlamıştır.