Karstik Arazi Nedir, Nerelerde Olur? Türkiye'deki Karstik Arazi Örnekleri Nelerdir?
Dünyanın birçok farklı yerinde karstik yapıya sahip arazi çeşitleri bulunmaktadır. Yüz binlerce ve hatta milyonlarca yıl üzerinin neticesinde aşınma ile birlikte oluşmuş olan kayaç türleri olarak da ele alınabilir. Zaman içerisinde aşınma neticesinde farklı büyüklükler ve şekiller üzerinden de karstik araziler meydana gelmektedir. Aynı zamanda karstik araziler bir yerde Kanyon tipi yapıları da benzerlik gösterir. Dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de birçok değişik bölgede karstik araziye sahip yapılar bulunmaktadır.
Karstik Arazi Nedir?
Aşınmaya karşı dirençsiz olan, kolay bir şekilde eriyen kalker yapıya sahip kayaçlardan oluşmuş olan araziler karstik arazi olarak ifade edilir. Bu arazi biçimleri özellikle aşınma ile beraber büyüklük ve biçim bakımından oldukça değişiklik gösterebilir. Çünkü yüzeysel açıdan ele alındığında dış kısmında farklı kısımlarda aşınma görünür.
Bu aşınmalar ise küçük tümsekler ya da çukurlar meydana getirmektedir. Böylece yapısal olarak farklı karşılık arazi tipleri ortaya çıkar. Aynı zamanda yükseklik ve alçaklık kapsamında da farklı biçimler üzerinden karşıtı araziler bu şekilde meydana gelir.
Karstik Arazi Nerelerde Olur?
Özellikle fazla aşama gerçekleştirilen alanlarda karstik araziler çok fazla görülmektedir. Bu durum dağlık alanlar ya da akarsuların bulunduğu bölgeler olarak ön plana çıkabilir. Türkiye açısından ele alanında Akdeniz Bölgesi'nde çok fazla görülür.
Özellikle de Erzincan ve Çankırı ile beraber Sivas'ta yaygın görülen arazi türleri içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda Ege Bölgesi, Güney Marmara ve Batı Karadeniz'de yine çok fazla görülür. Bu şekilde engebeli bölgelerde genel çerçevede karstik arazilerle çok fazla karşılaşılır.
Türkiye'deki Karstik Arazi Örnekleri Nelerdir?
Karstik araziler aynı zamanda karstik ovaları olarak da ön plana çıkabilir. Bu kapsamda Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde ve değişik noktalarında karstik araziler bulunmaktadır.
- Tefenni
- Acıpayam
- Korkuteli
- Kestel
- Elmalı
- Muğla
Bu bölgelerde yeraltı sularının özellikle aşındırma gerçekleştirmesiyle beraber karstik araziler geniş bir alana yayılmıştır. Onunla beraber bölgesel açıdan ele alındığında Karadeniz, Marmara ve Ege ile Akdeniz gibi birçok farklı bölgede görülmektedir. Genel çerçevede bakıldığında daha çok deniz ya da nehir ile akarsu gibi bölgelerin bulunduğu noktalarda yer alır.
Karstik Arazilerde Ne Oluşur?
Karstik arazi üzerinden şekillerin bir kısmı yeraltı bir kısmı ise yer üstünde meydana gelmektedir. Bu durumda suyla çözünen kayaçların ortaya çıkması ile beraber meydana gelmiş karstik arazilerdir. Bu bağlamda dolin, lapya, obruk, polye ve kör vadi ile beraber uvala gibi yapılar karstik arazi kapsamında oluşur.