İlk beş tercih çok önemli
Tercih sıralamasında ilk 5 tercih ön plana çıkıyor. Geçen yıl yapılan sınavdaki verilere göre yaklaşık 1 milyon öğrencinin yüzde 66’sı ilk 5 sıraya yazdığı okullara yerleşti.
2015-TEOG’da, Yerleştirmeye Esas Puanı hesaplanan 1 milyon 288 bin 315 öğrenciden, 1 milyon 108 bin 182’si tercih başvurusunda bulundu. Tercihte bulunan öğrencilerin yüzde 94’ünü oluşturan 1 milyon 36 bin 809 öğrenci tercihlerinden birine yerleştirildi. İlk beş tercihine yerleşen öğrenci sayısı yüzde 66 ile 736 bin 796, ilk on tercihine yerleşen öğrenci sayısı yüzde 87 ile 960 bin 136. Tercih yaptıkları halde tercihlerinden birine yerleşemeyen 71 bin 373 öğrenci ile hiçbir tercihte bulunmamış ve herhangi bir özel öğretim kurumuna kaydını yaptırmamış öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirildi. Yerleştirme sonunda okullarda 248 bin 908 boş kontenjan kaldı.
TEOG yerleştirme sistemi nasıl işliyor
- TEK LİSTE 25 TERCİH: Tek listede okul türü ve il sınırlaması olmadan 25 okul tercih edilecek.
- TEOG’DA İKİ TERCİH SEÇENEĞİ OLACAK: Tercihler internet üzerinden yapılacak. Tercih işlemleri ekranında, “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım” ve “Tercih yapmak istiyorum” seçenekleri sunulacak. Adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. “Özel okula kayıt yaptırdım” şıkkını işaretleyene tercih ekranı açılmayacak.
- TERCİH YAPMAYAN AÇIK LİSEYE: İki tercihi de kullanmayanlar sistem tarafından otomatik olarak açık liselere kayıt edilecek.
- AÇIKTA KALANI KOMİSYON YERLEŞTİRECEK: TEOG’da yerleşemeyenler, Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu’nca boş kalan kontenjanlar için il veya ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecek.
- KAYITLAR OTOMATİK: Nakilerde kesin kayıtlar Ağustos ayında ilan edilecek. Kayıtlar otomatik olarak yapılacak.
- EK YERLEŞTİRME YOK: Yerleştirme işlemleri bir kez olacak, yedek yerleştirme yapılmayacak.
- PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ ESAS: Yerleştirme işlemleri YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve kontenjana göre olacak.
- GÜZEL SANATLAR VE SPOR: Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirmeler, tercihler doğrultusunda merkezi yapılacak. Öğrenciler yine yetenek sınavlarına girecek.
- YEP’E GÖRE ÖZEL: YEP’e göre öğrenci alan özel okullara 2015-2016 öğretim yılı için okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak ve yerleştirme sonuçları aynı öğretim yılı için geçerli olacak.
- BURSLU ÖĞRENCİ: Özel okullar için yüzde 100 burslu okutacakları öğrencilerin yerleştirilmesi, bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5’lik dilimden yapılacak.
- İSTEYENE SMS: Öğrencilerin yerleştirme sonuçları bakanlık sitesinde açıklanacak. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere sonuçlar mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile bildirilecek.
- EŞİTLİK HALİNDE YAŞ: Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı, bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı yine eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olana öncelik verilecek.
- ÖZEL EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ: Engelli öğrenciler açık liselere gönderilmeyecek. Yerleştirilmeleri yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile sağlanacak. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarını hiçbir şekilde etkilemeyecek.
- NEDEN TERCİH YAPMADIN?: Okul müdürleri tercih yapmayan öğrencilerin nedenini e-okul sistemine işleyecek.
- 2015-YGS’de sosyal bilimler liseleri 40 Türkçe sorusundan 29.9 ortalamayla birinci sırada.
- Devlet liselerinde Türkçe ortalaması 15,13, özel liselerde 16, fen liselerinde ise 26.7 olarak gerçekleşti.
- Özel fen liselerinde 26,59 olan ortalama, temel liselerde 19,5 oldu.
- Anadolu İmam Hatip Liseleri 40 sorudan 17,1’ini doğru çözdü.
- Türkçe’de 40 sorudan 28,5’ini yanlış çözen ticaret liseleri sonuncu sırada.
- 2015-LYS Fizik testinde 30 soruda en yüksek ortalama 17,1’le fen liselerine ait.
- Özel fen liseleri 16,9 ortalamasıyla ikinci sırada.
- Devlet liseleri 3.28 ortalama yakaladı.
- Özel liseler 5,7 net çıkartırken, temel liseler 6.36 ortalama yakaladı.
- Anadolu İmam Hatip 30 fizik sorusundan 5 net çözebildi.
- Fizikte en düşük ortalama 1,27’yle özel akşam liselerinin.
Özel ile devlet arasındaki fark
- ÖZELE GİDEN DEVLETİ TERCİH EDEMİYOR: Özel okula kayıt yaptıran devlet liselerini tercih edemiyor, çünkü kaydınız e-okul sisteminde görülecek, tercih yapsanız bile dikkate alınmayacak.
- DEVLET OKULLARI ‘YEP’ İLE ALACAK: Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere devlete ait tüm liselere Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alınacak. Bu puan hesaplamasında 6 dersten yapılan toplam 12 sınav sonucu yüzde 70, 3 yıllık okul notları da yüzde 30 etkili oluyor. YEP, 500 tam puan üzerinden açıklanıyor, ancak öğrencilerin uluslararası yarışmalarda kazandığı dereceler de bu puanın üzerine ekleneceği için bazı öğrencilerin puanları 500’ü aşıyor. Bazı özel okullar, hem YEP’i hem de merkezi yerleştirmeyi kullanıyor. Yani bu özel okullardan birine girmeyi düşünüyorsanız o zaman tercih listesinde yer vereceksiniz. Tercih listesine 25 okul yazacaksınız. Okul türü ve il sınırlaması olmayacak.
YARIN: ÖZEL OKULLARA YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?