Hünkar İskelesi Antlaşması Özeti Ve Önemi... Hünkar İskelesi Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...
Dünya tarihi boyunca devletlerarasında birçok antlaşma yapılmıştır. Bunlar uzun ömürlü, kısa ömürlü ya da belirli şartlara bağlı olan antlaşmalardan olmaktadır. Günümüzde hala geçerli olan antlaşmalar olduğu gibi artık geçersiz hale gelmiş olan antlaşmalar da vardır.
Bu antlaşmalardan biri de Osmanlı Devleti döneminde yapılmış olan Hünkar İskelesi antlaşmasıdır. Tam 8 yıl geçerli olan ve daha sonra geçerliliğini yitiren bu antlaşma süresi boyunca taraflar herhangi bir anlaşmazlık çıkarmamış ve antlaşmaya sadık kalmıştır.
Hünkar İskelesi Antlaşması Özeti ve Önemi
Türk tarihi için oldukça önemli antlaşmalar arasında yer alan Hünkar Antlaşması, aslında bir saldırmazlık antlaşmasıdır. Osmanlı İmparatorluğunun İstanbul'da Ruslarla imzaladığı bir antlaşma olan Hünkar antlaşmasına göre, artık iki devlet birbirine saldırmayacaktı.
Güvenliği sağlama açısından oldukça önemli olan bu antlaşma, Türk tarihi için olduğu kadar Ruslar için de oldukça önemlidir. Bu antlaşmadan rahatsız olan başta İngiltere olmak üzere birçok ülke olsa da başarılı şekilde 8 yıl yürürlükte kalmıştır.
8 Temmuz 1833 yılında imzalanan bu antlaşmanın metinleri de Türkçe ve Rusçadan oluşmaktaydı. Her iki ülke arasında imzalanan bu antlaşmasının önemi bugün hala tarih kitaplarında yer alır.
Hünkar İskelesi Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
Hünkar Antlaşmasının imzalandığı bu dönemden önce, Osmanlı devleti yapılan savaşlardan sonra yeni yeni kendine gelmeye başlamıştı. Bu dönemde Rusya ile Osmanlı arasında önce Edirne antlaşması imzalandı. Böylece yaşanan gerginliklere bir dönem ara verilmiş oldu.
Edirne Antlaşmasından sonra iki devlet, gelecek olası saldırıları da önlemek amacıyla bir antlaşma daha imzalamaya karar verdiler. Böylece 6 maddeden oluşan Hünkar İskelesi antlaşması imzalandı. 8 Temmuz 1833 yılında imzalanan bu antlaşma ile iki devlet birbirlerine saldırmama sözü vermiş oldu.
Aynı zamanda bu antlaşma bir ömür de biçildi. İki devlet, söz konusu antlaşmaya göre 8 yıl boyunca birbirine saldırmama sözü vermiş oldu. Bu antlaşmadan en çok rahatsız olan taraflar ise Fransa ve İngiltere oldu. İki devlet de kendi çıkarlarına uymadığı için bu antlaşmayı protesto ettiler.
Antlaşma temel olarak şu maddelere dayanıyordu:
İki ülke arasında dostluk niteliğinde bir antlaşma olacak.
Osmanlı Devletinin yardım istediği durumda Rusya karadan ve havadan yardım edecek.
Rusya'nın yardım istediği durumda ise Osmanlı tüm masrafları kendisi karşılayarak yardım edecek.
8 yıl boyunca geçerli olacak.
Savunma niteliğinde bir antlaşma olacak.
Rusya devleti, ne zaman isterse boğazlardan özgürce geçebilecek.
Tüm bu maddeler kabul edilerek imzalanan bu antlaşma, gerçekten de 8 yıl geçerli oldu. 8 yılın sonunda ise Antlaşma geçersiz hale geldi. Bu dönemde taraflardan her ikisi de antlaşma maddelerine sadık kaldı ve herhangi bir anlaşmazlık da çıkarmadı. Bu antlaşmanın bitmesiyle gündeme gelen boğazlar sorunu ise Osmanlı devletini birçok açıdan etkileyecek sonuçlara ve sorunlara da sebep oldu.