Homojen Karışım Nedir, Özellikleri Nelerdir? Homojen Karışım Örnekleri Nelerdir?
Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri korunmadan yeni bir maddeye dönüştürülmesine homojen karışım denmektedir. Homojen karışım örnekleri en çok sıvılar, çözeltiler ve gazlarda görülmektedir. Homojen karışım maddeleri arasındaki gurup maddeleri homojen karışım yapılarak bütünlük kazanması gerekmektedir.
Homojen karışım örnekleri olarak çeşitli madenler ve kozmetik ürünleri verilebilmektedir. Homojen özellikli maddeler geçmişteki özelliğini tamamen kaybederek farklı bir maddeye dönüşmektedir. Kullandığımız pek çok maddeye bakıldığında birden çok maddenin bir araya gelerek oluşturduğu ürün olarak görülebilecektir.
Homojen Karışım Nedir?
Bir gurupta bulunan madde- nesne gibi ürünlerin karıştırılarak yeni bir oluşuma dönüşmesi homojen karışım olarak tanımlanmaktadır. Homojen karışım diyebilmek için karışım gurubunda bulunan maddeler arasında eşitlik bulunması gerekmektedir. Eşit miktarda yapılan karışımlardan bütünlük sağlanabileceğinden oranlar çok önemlidir.
Birden fazla maddenin karışımıyla üretilen, bakıldığında tek ürün olarak algılanan maddeler homojen karışım olarak tanımlanmaktadır. Metal alaşımlar ya da farklı materyallerden homojen karışım örnekleri yapılabilmektedir. Homojen karışımda maddeler iç içe geçerek yeni bir oluşuma dönüşmektedir.
Karıştırılmasına rağmen bazı maddeler kendi özelliğini korumaktadır. Bu tür karışımlara da Heterojen yani Fragmenter karışım denmektedir. En belirgin örnek ise süt verilebilir. Süt bakıldığında Homojen bir karışım gibi görünse dahi mikroskop altında yağ zerrelerinin görünmesinden dolayı Heterojendir.
Homojen Karışım Özellikleri Nelerdir?
Homojen karışım özellikleri arasında ilk sırayı tek madde görünümü olması almaktadır. Birden fazla sayıda maddeden oluşturulmasına rağmen tek madde olarak görülen karışımlar homojen olarak ifade edilebilmektedir. Homojen ve Heterojen karışım arasındaki en belirgin özellik, homojen maddenin tamamen yeni bir oluşuma dönüşmesidir. Heterojen maddelerde ise karışım yapılsa dahi çözelti içinde maddenin kendini koruması görülebilmektedir.
Tereyağı zerreciklerinin görülmesi en güzel Heterojen madde özelliği taşımasının kanıtıdır. Homojen madde gurupları karıştırıldığında tamamen yeni bir madde elde edilmektedir. Şekerle suyun karşımı örneği gibi, karışımda ne şeker ne de su eskisi gibi görülememektedir. Homojen ve Heterojen maddeler sanayi ve endüstri alanlarında değerli madenlerde kullanılabilmektedir.
Homojen Karışım Örnekleri Nelerdir?
Kendi özelliğini karışım içinde de koruyan maddelere ise Heterojen adı verilmektedir. Süt Heterojen madde özelliği taşımaktadır. Sirkeli su ve sabun köpüğü Homojen madde olarak tanımlanabilmektedir. Fakat sabun köpüğü Homojen madde olmasına rağmen sabunlu su homojen değildir. Çünkü sabunlu su içinde sabun zerrecikleri görülebilmektedir.
Çünkü dikkatle incelendiğine yağ zerreciklerinin korunduğu gözlemlenebilmektedir. Homojen maddeler metaller, gazlar ve sıvılar olabilmektedir. Katı maddeler arasında gümüş ve tunç Homojen karışımlı maddelerdir. Kolonya ve serum ise sıvı Homojen örnekleri olarak verilebilmektedir. Homojen maddelere genel tanım olarak çözelti denmektedir.
Çözelti olarak üretilen maddelerin en belirgin özelliği farklı bir türe dönüşmesidir. Homojen maddeler detaylı olarak incelendiğinde önceki özelliği görülmemektedir. Tamamen özümsenerek yeni bir oluşuma dönüşmüş olmalıdır. Çözelti(Homojen) maddelere örnekler her an hayatın içinde görülebilen şekerli su, tuzlu su, çeşme suyu ya da alkollü su verilebilmektedir.