Harkness Eğitim Modeli nedir?
Harkness Yöntemi, Edward Stephen Harkness adlı ABD'li bir hayırseverin eğitim alanına yaptığı maddi yardımlarla beraber yaymaya çalıştığı alternatif bir yöntemdir.
Harkness Yöntemi, Harkness Masası ya da Harkness Münazarası olarak da adlandırılır. Bu eğitim sisteminde öğreticinin anlattığı, öğrencilerin dinlediği klasik eğitim modeli anlayışı yerine, interaktif ve alternatif bir eğitim modeli olan oval masa etrafına tartışma yöntemi kullanılır.
İlk defa 1930 yılında New Hampshire'da özel bir ortaokulda uygulanan ve yapılan denemeler sonucunda en fazla 15 kişilik gruplar halinde uygulandığında verimli olduğu gözlemlenen Harkness yöntemi tartışma, münazara, fikir üretme, fikirler üzerine tartışma ve öğreticinin rehberliği üzerine kuruludur.
Fikirlerin doğru ve yanlış olarak sınıflandırılmadığı, öğretici rehberliğinde tartışılarak bir nevi beyin fırtınası yapıldığı için öğrenciler, fikirlerini sınırlamadan özgürce söyleyebilir. Tartışma yoluyla öğrencilerin ufkunun açılması için absürt ve aykırı fikirlerin çıkması da yaratıcı eğitime katkıda bulunur. Fikir üretmek, alternatif bakış açısı geliştirmek, farklı ve uç fikirlere açık olmak, kendi fikrini savunmak, Harkness metodunun öğrencilere kattığı önemli yeteneklerden bazılarıdır.
Bu metodun devlet okullarında yaygınlaşamama sebebi, konuların derinlemesine ve detaylı tartışılabilmesi için uzun sürelere ihtiyaç olması, sınıflardaki öğrenci sayısının fazlalığı ve sınıf tasarımlarının oval masa yöntemine uygun olmamasıdır.