Gürcistan Bayrağı Anlamı Nedir? Gürcistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Gürcistan, 1991 senesinde bağımsızlığını ilan etmiş ve ülke olmuş bir yerdir. Dünyanın en küçük ülkeleri arasında yer alan Gürcistan, Güney Kafkasya bölümünde yer almaktadır.
Gürcistan Bayrağı Anlamı Nedir?
Gürcistan bayrağı 14 Ocak 2004 senesinde kabul edilmiştir ve günümüzde de Gürcistan cumhuriyetinin resmi bayrağı olarak kullanılmaktadır. Beş haçlı bayrak orta çağ döneminde Gürcü krallığının bayrağıydı ve sonradan yeniden ülkenin resmi bayrağı olarak kabul edildi.
Gürcistan'ın 1918 ile 1921 yılları arasında farklı bir bayrağı vardı ve bu bayrak kırmızı ile mavi renkteydi. Ülkede 1990 senesinde bağımsızlık ilan edildi ve aynı bayrak yeniden kullanılmaya başlandı. 14 Ocak 2004 tarihinde ise beş harçlı bayrak yeniden kullanılma alındı.
Gürcistan bayrağı beyaz zemin üzerine tam ortada bayrağı dörde bölecek şekilde kırmızı haçtan oluşur. Kenarlarda bulunan diğer haçlar Orta çağ Gürcü krallığındaki gibi halkın dine olan bağlılığını temsil eder. Bayrağın beyaz zeminde olması saflığı temsil etmektedir.
Gürcistan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Ülkelerin bayrakları kendilerine hastır ve ülkelerin özelliklerini taşır. Her ülkenin kendi bayrağının anlamı vardır ve ülke hakkında fikir edinmeyi sağlar. Gürcistan bayrağı beyaz zemin üzerine bayrağı tam kaplayacak şekilde kırmızı haçtan oluşur.
Beyaz zemin ülkedeki saflığı ve barışı temsil ederken haç Gürcü krallığını temsil eder. Kırmızı haçın çevresindeki haçlar da dine bağlılığın sembolüdür.
Gürcistan Nerede?
Güney Kafkasya bölümünde bulunan ülkenin Karadeniz'in doğu kıyılarına sınırı vardır. Ülkenin kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında da Türkiye yer almaktadır. Gürcistan'ın batı sınırında yer alan komşusu ise Karadeniz'dir. Son verilere göre ülkenin nüfusu 3.989.167 olarak tespit edilmiştir.
Dünya nüfusu sıralamasına göre 132. sırada bulunan ülkenin nüfus artış hızı dünya ortalamasına göre düşüktür. Ülke toplam 9 farklı bölgeden oluşur ve bu bölgeler de kendi içinde 69 eyalete ayrılır. Ülkenin başkenti aynı zamanda en gelişmiş şehri de olan Tiflis'tir.
Gürcistan'ın diğer önemli şehirleri arasında Kutaisi, Rustavi, Batum ve Gori yer almaktadır. Ülkede resmi para birimi olarak Gürcistan Larisi kullanılır ve basılıp dağıtılma görevi Gürcistan merkez bankasına aittir.
Gürcistan Gezilecek Yerler
Tiflis: Ülkede en çok turist ağırlayan şehir olan Tiflis adını bir efsaneden alır ve aynı zamanda ülkenin başkentidir. Rum, Ermeni ve Gürcülerden oluşan şehirde gezilmesi gereken yerler Narikala kalesi, Cuma camii, Metekhi kilisesi ile barış köprüsüdür.
Batum: Gürcistan'ın önemli şehirlerinden biri olan Batum, kuzeyde Akdeniz iklimi yaşayan bir şehirdir. Vize zorunluluğunun olmaması ülkemizden çok fazla turist almasını sağlar. Batum'da görülmesi gereken yerler arasında Alfabe kulesi, Medea heykeli ve Astronomik saat vardır.
Kutaisi: 4000 yıllık bir şehir olan Kutaisi dünyadaki en eski şehirlerden biridir. Bölgede görülmesi gereken yerler Colchis çeşmesi, Gelati manastırı ve Bagrati katedrali olarak karşımıza çıkar.