Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) resmen duyurdu! 81 ilde flaş değişiklik kararı, 18 milyon öğrenci...
.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) art arda son dakika açıklamaları geldi. 18 milyon öğrenci için geçerli. Bugün başladı.

Milyonlarca öğrnecinin beklediği gün geldi. 18 milyon öğrenci için ders zili çaldı. Uzaktan eğitimin ardından okullarına kavuşan öğrenciler ilk gün telaşı ile ilk derslerine yetişmeye çalıştı.

İlk gün heyecanı yaşayan öğrencilere velileri de eşlik etti. Öğrencilerin anne ve babaları okul önlerinde kalabalık oluşmasına neden oldu.

İstanbul Beylikdüzü'nde yüz yüze yapılacak olan yeni eğitim ve öğretim yılının ilk gününde, çocuklarını okula getiren veliler yoğunluk oluşturdu. İlk defa okula başlayacak çocukların bazıları ise heyecandan gözyaşı döktü.

Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitim ve öğretime verilen yaklaşık 1,5 yıllık ara bugün son buldu. Bugün 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı yüz yüze olarak başladı. Beylikdüzü'nde çocuklarını okula getiren veliler, okul önlerinde yoğunluk oluşturdu. Çocuklarını okula bıraktıktan sonra velilerin bir kısmı tüm uyarılara rağmen ayrılmadı. İlk defa okul heyecanı yaşayan bazı çocuklar ise gözyaşı döktü.

"HEYECANLIYIZ SADECE"
Çocuğu ağlayan Soner Demirbey, "Çok heyecanlıyız. Aslında geçen hafta başladık ama herhalde kalabalığı görünce bugün biraz hüzünlendik. Allah'a şükürler olsun iyiyiz. Bir sıkıntımız yok. Heyecanlıyız sadece" dedi.

Tokat'ta 102 bin öğrenci koronavirüs tedbirleri eşliğinde ders başı yaptı. Pandemi nedeniyle yaklaşık 1,5 yıl ara verilen yüz yüze eğitim, yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte yeniden başladı. Tokat'ta da 102 bin öğrenci için de ders zili çaldı. Kent merkezindeki Kemal Arat İlkokulu'nda da öğrenci ve velileri ilk gün heyecanı yaşandı. Çocuklarını okula getiren veliler salgın tedbirleri kapsamında okul bahçesine alınmadı. Veliler çocuklarını okul dışından izledi. Maske kurallarına özen gösterilirken, okula alınan öğrencilerin tek tek ateşleri ölçülerek, elleri dezenfekte edildi.

Okullarda tüm tedbirleri aldıklarını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, ''Okullarımız en güvenli mekanlar, velilerimiz gönül rahatlığıyla çocuklarını okula gönderebilirler. Çocuklarımız, öğretmenlerimize emanettir. Öğretmenlerimiz maske ve mesafe konusunda öğrencilerimizi sıklıkla uyaracak. Onlara yardımcı olacak. Okulumuzda her türlü tedbiri aldık. Uyarı levhalarımız konuldu. Temiz, kirli maskelerimiz için kutular yaptık. Uzun bir süre çocuklarımız okullarından ayrı kaldı ve öğretmenlerimiz öğrencilerimize salgınla ilgili nasıl davranacakları hakkında bilgilendirmelerini yapacaklar. İlimizde 102 bin öğrenci ders başı yaptı'' dedi.

Kırklareli'de de 2021-2022 eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitim koronavirüs tedbirleri kapsamında başladı. Kırıkkale'de 256 okulda 46 bin 927 öğrenci ve 4 bin 78 öğretmen koronavirüs tedbirleri kapsamında dersbaşı yaptı. Sabahın ilk saatleriyle birlikte okul bahçelerinde toplanan öğrenciler, İstiklal Marşı'nı okudu. İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, öğrencilerle birlikte yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zilini çaldı. Milli Eğitim Müdürü Tüfekçi, uzun bir aradan sonra okulun bahçesini canlı görmenin çok güzel olduğunu söyledi. Uzun süre ayrı kaldıkları okullarına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan öğrenciler, fiziksel mesafe kuralına uyarak sınıflara alındı.

OKUL SERVİSLERİ DENETLENDİ
Öte yandan yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte polis ekipleri, okul servislerinde denetimlerde bulundu. Servis şoförleri koronavirüs tedbirleri kapsamında bilgilendirildi ve araçlarda dezenfektan olup olmadığı kontrol edildi.

Okullarda yüz yüze eğitim bugün itibarı ile başlıyor. Devam zorunluluğu bulunuyor. Ancak bazı aileler çocuklarının okula gitmesi ile ilgili tedirginlik yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ailelerin içini rahatlatacak önlemleri tek tek açıkladı. Her okulda uygulanacak. 81 ile bildirildi. Öğrenciler ve dolaylı olarak da aileler için okullarda koronavirüs tedbirleri sıkı bir şekilde uygulanacak.

1) MASKE ZORUNLU:
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki tüm öğrenciler okula maskeyle gelecek. Ancak, gelişimsel sorunu olan ya da maske takmakta zorlananlara muafiyet tanınıyor. Nemlenmesi durumunda değiştirilmesi için okul içinde yedek maske bulundurulacak. Çok yakın temasın gerektiği durumlarda maskeyle birlikte yüz koruyucu kullanılacak.

Öğretmenler aşılı olsa da okul bahçesine girişlerinden itibaren okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takacak. Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda dersler arasında maskelerini değiştirecekler. Veli ve ziyaretçilerin; salgın döneminde mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dâhil olmak üzere okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek. Ancak zorunlu hallerde okula giriş noktasından itibaren maske takmaları sağlanacak.

2)AŞISIZ ÖĞRETMENE HAFTADA 2 KEZ PCR TESTİ
Öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek ve sonuçlar okul tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak. Öğrencilerle aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin de aşılı olmaları, tam doz aşılarını tamamlamış olmaları öneriliyor.

3) DERS ARALARINDA HAVALANDIRMA:
Ders sırasında sınıf camları öğrenciler açısından risk yaratmayacak şekilde (her türlü düşme ve travmayı önleyecek önlemler alınarak) mümkün olduğu kadar açık tutulup doğal havalandırma yapılacak.

Ders aralarında mümkün olduğu kadar tüm öğrenciler açık alana çıkarılıp, camlar ve kapılar tamamen açılarak sınıflar hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika süre ile havalandırılacak. Ortak kapalı alanlardaki camlar sürekli açık bırakılıp bina içinin mümkün olduğu kadar dış ortam havası alması sağlanacak.

4) SINIFTA, BAHÇEDE SOSYAL MESAFE
Okul bahçesinde ve çevresinde öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturmamaları istenecek. Teneffüs saatleri, bahçede kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanacak.

5) HİJYENE SIKI DENETİM
Okul bahçesinde öğrenciler arasında sosyal mesafe kuralının uygulanmasına özen gösterilecek. Okula giriş ve çıkışlarla teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni, yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılacak.

Ders süreleri sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak. Okulun rutin temizliği sıklaştırılacak. Çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanıp, ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri konulacak.

Öğrenci devamlılığı zorunlu mu?
Okullarımız tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitimle açılıyor. Yüz yüze eğitime katılım zorunlu olacak. Ancak yönetmelikte tanımlı mazereti olanlar, Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemindeki kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olan öğrenciler ve CovId-19 tanılı veya temaslı olan öğrencilerimiz okula gelmeden EBA-TV ve dijital platformlar üzerinden derslerini takip edebilecekler.

Mazeret kapsamına neler girecek?
Evden çıkması sağlığı açısından risk oluşturan ve buna dair sağlık kurulu raporu bulunan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere rehberlik ve araştırma merkezlerince alınan “evde eğitim” kararı doğrultusunda ders yılı boyunca il/ilçe milli eğitim müdürlüğünün planlamasıyla evde eğitim hizmeti verilecek ve bu öğrenciler mazeretli sayılacak.

Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemindeki kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olan öğrencilerle, koronavirüs hastası ya da temaslısı olduğu için tedavi veya karantina sürecinde olan öğrenciler de mazeretli sayılacak. Bu öğrenciler TRT EBA ve EBA dijital platformu aracılığıyla eğitime evde devam edecek.

Koronavirüs süreciyle ilgili elektronik takip sistemi nasıl bir fayda sağlayacak? Bildiğiniz gibi tüm okullarımızdaki durumu izleyen bir elektronik takip sistemi geliştirdik. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

Diğer taraftan öğretmen ve çalışanlarımızın aşı durumu ve kimlerin PCR testi yaptırması gerektiği de bu sistemden takip edilecek. Dolayısıyla okul yöneticilerimiz, ilçe ve il milli eğitim müdürlerimiz süreci yakından takip edebilecekler ve gerekli önlemleri alacaklar.

EN FAZLA 40 DAKİKA
Yüz yüze eğitim ders saatleri azaltılmadan yapılacak. Ders süreleri 40 dakikayı aşmayacak. Teneffüs saatleri farklı zamanlarda düzenlenecek. Sınıfta öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde oluşturulacak. Yüksek sesle yapılan egzersizler, açık alanda ve arada en az 2 metre mesafe bırakılarak sürdürülecek. Beslenme saatleri mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılacak.

Sınıfta koronavirüs çıkan öğrenci olursa ne yapılacak?
Böyle bir durumda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne göre hareket edilecek. Hasta öğrencilerimizin diğer öğrencilerden ivedilikle ayrılıp, sağlık kurumuna başvurmaları sağlanacak.

Okulda iken semptom göstermeye başlayan öğrencilerin en kısa sürede ailesi ile iletişime geçilecek ve hasta öğrenci ayrı bir yerde izole edilecek.

Öğrenciler için aşı veya PCR zorunluluğu yok değil mi?
Öğrencilerimiz için aşı veya PCR zorunluluğu yok. Şu anda odağımız öğrencilerimizin temasta olacağı öğretmen ve diğer personelimiz.

Öğretmen ve diğer çalışanlar için aşı gönüllü, ancak PCR zorunlu mu?
Öğretmen ve diğer personelimiz için aşı zorunluluğu yok. Ancak aşı olmayanlar haftada iki kez PCR yaptırmak zorunda. Aşı olma gönüllülük esasına dayalı olmasına rağmen birinci ve ikinci doz aşı olan öğretmen oranlarımız sürekli artıyor ve Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde.
