Erken saatte başlayan okul hastalık ve başarısızlık getiriyor
İngiltere'de yapılan araştırmada derslerin sabah erken saatte başlamasının sağlık sorunlarına ve akademik başarısızlığa yol açtığı gözlemlendi.
Araştırmanın baş yazarı olan Open Üniversitesi'nden Dr. Paul Kelley ve Oxford Üniversitesi'nden nörobilimci Prof. Russell Foster'ın yaptığı araştırmaya göre okul saatlerinin genellikle sabah 07:00 ve 08:30 arasında olduğu belirlendi. Biyolojik faktörleri de göz önüne alan iki araştırmacı, gençlerin yaşlı insanlara kıyasla uyku gereksinimlerinin ve uyuma saatlerinin farklı olduğunu; bu yüzden yaşlılar 7 saat uykuyla yetinebilirken gençlerin randımanlı bir şekilde derslere adapte olabilmesi için en az 9 saat uyuması gerektiğini gözlemledi. Ayrıca beyinde uykuyu yöneten melatonin salgısının gençlerde daha geç gerçekleşmesinin de gençlerin, ebeveynlerine göre daha geç yatmasına sebep olduğuna değindi.
Tam performans için 9 saat
Profesör Russell "Beynin tam performans gösterebilmesi için 9 saat gerekiyor. Fakat gençlerin çoğu okuldan önceki gece ortalama 5 saat uyuyor" dedi.
"Sirkadiyen ritim ve kronotipler toplumun asimetrisi"
Doktor Kelley ise "Dünya, sirkadiyen ritim (vücut saati, biyolojik saat) ve uyku bozukluğunun önemini yeni keşfediyor. Bu yalnızca basit bir uyku meselesi değil. Sirkadiyen ritim ve kronotipler (her insanın biyolojik saatinin farklı oluşu) toplumun asimetrisidir" yorumunda bulundu.
Öğrenciler için randımanlı ders saatinin sabah 10:00-11:00 arası olduğunu ve düzenlemenin bu şekilde yapılmasının hem akademik başarıyı getireceğini hem de sağlık sorunlarını azaltacağını söyleyen araştırmacı, bu düzenlemeye alışmanın da zaman alacağını ve sabır gösterilmesi gerektiğini ekledi.