Gazete Vatan Logo

Ekvator Çizgisi Nedir, Ne Ä°ÅŸe Yarar? Ekvator Çizgisinin Özellikleri Nelerdir?

Ekvator, yerküreyi kuzey ve güney yarımküreler olarak ortadan böldüğü düşünülen hayali dairedir. Dairesel bir hat olarak kuzey kutbu ve güney kutbuna eÅŸit uzaklıkta bulunan noktaların birleÅŸtiÄŸi çizgi olarak da ifade edilebilmektedir. Yatay bir çizgi olarak ekvator, 0 derece kabul edilmektedir. Ekvatora güneÅŸ ışınları daima dik gelmektedir. Kuzey kutbu ve Güney kutbuna eÅŸit uzaklıktan geçtiÄŸi bilinen hayali daireye Ekvator denmektedir.Â

Ekvator Çizgisi Nedir, Ne Ä°ÅŸe Yarar? Ekvator Çizgisinin Özellikleri Nelerdir?

Ekvator Çizgisi Nedir, Ne İşe Yarar? 

Ekvator, yer küreyi ortadan kuzey ve güney kutupları olarak ortadan bölen dairesel hayali çizgi demektir. Aynı zamanda ekvator Tropikal alçak basınç alanıdır. Kuzey - Güney yarım kürede 30 derece enlemler üzerinde bulunan subtropikal yüksek basınç alanlarından gelen rüzgârlardır

Ekvator bilgileri, yer küre üzerinde bulunan coğrafi konumları belirlemek, yerçekimi, gece- gündüzü bilimsel olarak keşfetmektedir. Dünyayı eşit olarak ikiye ayırdığı bilinen ekvator çizgisi 40,076 km uzunluğundadır. Enlem ve boylamlar ekvatora eşit mesafede bulunmaktadır.

Ekvator Çizgisinin Özellikleri Nelerdir?

Ekvator çizgisinin özellikleri arasında ilk sırayı yer küreyi tam ortadan bölmesidir. Kuzey kutbu ve güney kutbuna eşit mesafede bulunarak 0 derece enlem üzerinde bulunmaktadır. Ekvator başka bir deyimle Eşlek olarak da tanınmaktadır.

Bu da eşit olarak bölen çizgi şeklinde ifade edilebilmektedir. Coğrafya derslerinde bilimsel olarak çalışılan ekvator, matematik biliminde de özel araştırmalar ve keşiflere konu olmaktadır. Ekvator özellikleri;

Haberin Devamı

Ekvator Çizgisi Nedir, Ne İşe Yarar Ekvator Çizgisinin Özellikleri Nelerdir

Yer kürede bulunan en uzun ve paralel dairedir.

Kuzey ve Güney kutuplarına eşit mesafede bulunmaktadır.

Yerçekiminin en az, döngüsel hızın en yüksek olduğu noktadır.

21 Mart ile 23 Eylül tarihlerinde güneş ışınlarını dik açıyla almaktadır. Bu duruma EKİNOKS denmektedir.

Ekvator üzerinde gece ve gündüz daima eşittir.

Meridyenlerin bir birine uzaklığı ekvatorda eşittir ve 111km olarak bilinmektedir.

Ekvator ve Enlemler

Ekvator enlemlerin başlangıç noktasıdır. Yengeç ve Oğlak dönenceleri ekvatoral bölgede bulunmaktadır. Kuzey enlemi olarak bilinen Yengeç Dönencesi 21 Haziranda 23 derece 27 noktasında bulunmaktadır. Güneş ışınlarını tam açıyla almaktadır.

21 Aralıkta ise 23derece 27 güney enlemi yani Oğlak Dönencesi dik açıyla güneş ışınlarını almaktadır. En yüksek tropikal basınç alanı olan ekvator üzerinde, Maldivler, Endonezya, Uganda, Kenya, Somali Ekvador, Kolombiya bulunmaktadır.

Brezilya, Gabon, Kongo Cumhuriyeti ve Kongo DC’ de ekvatorda bulunmaktadır. Ekvator ülkeleri coğrafi konum olarak güneş ışınlarını eşit mesafeden almaktadır. Kuzey kutbu ile güney kutbunu tam ortadan bölen hayali çizginin yer kürede oluşan doğa olayları üzerinde yüksek etkisi bulunmaktadır.

Haberin Devamı