Gazete Vatan Logo

Darüşşafaka yeni eğitim öğretim yılına hazır! Darüşşafaka 159 yıldır bağışlarla yaşamaya devam ediyor!

Köklerini Osmanlı İmparatorluğu’ndan alan Darüşşafaka 1863 yılında Padişah Sultan Abdülaziz’in fermanıyla beş Osmanlı aydını tarafından kuruldu. Eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından olan Darüşşafaka eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan yapısı ile öğrencilerin barınma, sağlık, beslenme, kıyafet ihtiyaçlarını karşılarken ileri yaş grubu için de pek çok olanağı sunuyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kala Darüşşafaka’nın yeni eğitim öğretim döneminde nelerin gerçekleşeceğini Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç anlattı.

Darüşşafaka yeni eğitim öğretim yılına hazır! Darüşşafaka 159 yıldır bağışlarla yaşamaya devam ediyor!

Darüşşafaka Osmanlı’dan bu yana yaşayan en köklü sivil toplum kuruluşlar arasında geliyor. Gerek öğrencilerin gerekse ileri yaş grubunun barınma, sağlık ve beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı Darüşşafaka 159 yıldır hayırseverlerin bağışlarıyla ayakta kalıyor. Ana misyonu ilk günden bugüne “eğitimde fırsat eşitliği” olan kurum ülkemizin her köşesindeki yetenekli çocuklarımızın önünü eğitimle açmak kadar sekiz yıl boyunca tam burslu, yatılı, İngilizce ağırlıklı eğitim olanağı iyi bir gelecek sunmak için çalışıyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kala Darüşşafaka’da yeni eğitim öğretim döneminde nelerin gerçekleşeceğini, Darüşşafaka’nın geçmişten bugüne misyonunu  Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç anlattı.

“TÜRKİYE MOZAİĞİ YARATAN ÇOK DEĞERLİ BİR KURUM”

159 yıl önce kurulan Darüşşafaka bu ülkenin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu. Binlerce bağışçısı, binlerce mezunu ve şu anda bünyesinde bulundurduğu 1.000’e yakın öğrencisiyle, eğitim sevdalılarından oluşan çok büyük bir aile. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç yeni Eğitim ve Öğretim yılına hazır olduklarını belirterek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Güleç, “Okulumuz bu yıl, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen öğrencilerimize aile oldu. Bu açıdan baktığımızda Darüşşafaka ülkemizin her bir köşesine ulaşarak “eğitimde fırsat eşitliği”ni layıkıyla sağlayan ve gerçek bir Türkiye mozaiği yaratan çok değerli bir kurum.” dedi.

Haberin Devamı

DARÜŞŞAFAKA DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MODEL OKUL OLACAK!

Darüşşafaka, sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda bir “şefkat yuvası” diyen Oğuz Güleç, Darüşşafaka ‘da eğitim alanında yapılan çalışmalar ilgili de şunları söyledi:

“Şefkat yuvamıza aldığımız öğrencilerimizi geleceğin liderleri olarak yetiştirmeyi hedefliyor ve bunu başarmak içinde eğitim- öğretimimizi her an yeniden tasarlıyor, geliştiriyoruz. Çocuklarımızın akademik açıdan tam donamlı, sporun, sanatın ve bilimin her alanıyla uğraşan bireyler olarak yetişmeleri için tüm olanakları onlara sunuyoruz. Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda akademik başarı olmazsa olmazımızdır.  Öğrencilerimizi 21. YY becerileriyle donatıyor ve rekabetçi dünyaya hazırlıyoruz.

Haberin Devamı

Darüşşafaka tarihi boyunca eğitimde hep öncü rol üstlenmiştir. Şu an da bizler 20 yıl, 50 yıl sonrasını planlıyor, öğrencilerimizin o günün koşullarına göre yetişmeleri için çalışıyoruz. Dijital dönüşüm temelinde yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ülkemizin ortaöğrenim düzeyinde ilk yapay zekâ sınıfını, ilk Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi’ni açan ve ilk 3D Printer Atölye ve Yarışması’nı düzenleyen okuluyuz. STEM (Science, Technology, Engineering and Math), kodlama, girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Bunları geliştirerek, yeni ilkler ekleyeceğiz. Türkiye’mizin ortaöğretimi için dijital dönüşümde model okul olacağız.

Darüşşafaka Cemiyeti olarak, 159 yıldır “eğitimde fırsat eşitliği” misyonumuz doğrultusunda çağın en ileri eğitim olanağını babası ya da annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocuklarına sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. Köklü eğitim tarihimiz toplumsal eşitsizliklerin panzehrinin eğitim olduğunu, nitelikli eğitim olanağı tanınan her çocuğun hayat yolculuğunu güvenle sürdürdüğünü gösteriyor. Tarihimiz eğitimle değişen sayısız yaşam öyküsünü barındırıyor ve her geçen yıl bu öykülere yenilerini ekliyoruz.”

Haberin Devamı

Darüşşafaka yeni eğitim öğretim yılına hazır Darüşşafaka 159 yıldır bağışlarla yaşamaya devam ediyor

DARÜŞŞAFAKA’YA ÖĞRENCİ NASIL ALINIYOR?

Darüşşafaka’ya giriş için kurum her yıl sınav düzenliyor. Kriterleri sağlayan her çocuğa açık olan sınavla belirlenen öğrenciler Darüşşafaka’ya giriş hakkı kazanıyor. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç sürecin nasıl işlediği ile ilgili detayları anlattı. Güleç süreç ile ilgili şunları söyledi:

“Darüşşafaka’ya girişler her yıl açtığımız bir sınav üzerinden oluyor. Bizim en önem verdiğimiz konuların başında bu sınav geliyor. Çünkü “eğitimde fırsat eşitliği” yaratma süreci sınava katılımla başlıyor. Biz çocuklarımıza “eğitimde fırsat eşitliği”ni ilk olarak sınavla veriyoruz. Darüşşafaka’ya kabul kriterlerimizi taşıyan her çocuğumuza açık olan bu sınav tamamen ücretsiz. Türkiye genelinde kriterlere uyan 16 bine yakın çocuğumuz var. Yıl boyu yaptığımız çalışmalarla bu çocuklarımıza ulaşmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’mız da bizlere destekte bulunuyor. Öğretmenler, muhtarlar ve tabii aileler hepsi bizim için çok kıymetli. Çocuklarımızın hayatlarını değiştirecek bir fırsat mutlaka değerlendirilmeli.

Darüşşafaka Cemiyeti olarak, yine her çocuğumuza “eğitimde fırsat eşitliği” sağlayabilmek adına tamamen bilgiye dayalı bir sınav yapmaktan kaçınıp, onların potansiyellerini ölçümlüyoruz. Sınavımız iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde genel bilgi düzeyinde Türkçe-matematik soruları, ikinci bölümde ise öğrencilerin algılaması ve yorumlamasını ölçmek için genel yetenek soruları yer alıyor. Burada amaç sadece bilgiyi ölçmek değil, çocuğun öğrenme becerisini de gözlemlemek. Bilgi eksikliğini okulumuzda kısa sürede eşitlemek zaten mümkün. Çocukta öğrenme becerisi ve potansiyelinin olması bizim için büyük önem taşıyor. Sınava, Türkiye’nin her ilinden annesi ya da babasını kaybetmiş, maddi durumu yetersiz, 4’üncü sınıf öğrencilerimiz katılabiliyor. Sınavımızda başarılı olan öğrencilerimizin maddi durum kontrollerini gerçekleştiriyor; yönetim kurulu üyelerimizle birlikte onları evlerinde ziyaret ediyoruz. Ardından tüm adaylar tam teşekküllü hastanelerde sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Tüm bu sürecin sonunda her yıl 100’ün üzerinde yeni öğrenci, bu “Şefkat Yuvası”ndan içeri adımlarını atıyor; 5’inci sınıftan lise sona kadar 8 yıl boyunca Darüşşafaka’da tam burslu ve yatılı kolej eğitimi alıyor.

Bu yılki sınavımızı 29 Mayıs’ta 31 farklı ilde gerçekleştirdik. Sınava Türkiye’nin her ilinden başvuru kabul edildi; söz konusu 31 il dışından sınava katılan, maddi durumu elverişsiz öğrenci ve velilerinin en yakın sınav merkezine gelmek için yapacakları ulaşım masrafına da Darüşşafaka olarak destek verdik. Sınavımızda başarılı olan, mali durum araştırması ve sağlık kontrol süreçlerden geçen 160 çocuğumuz yeni ders yılında Darüşşafaka ailesine katılacaktır.”

 

DARÜŞŞAFAKA’YA NASIL BAĞIŞ YAPILABİLİR?

Darüşşafaka Cemiyeti eğitim ve öğretim gören öğrencilerin 8 yıl boyunca başta eğitim olmak üzere barınma, sağlık, beslenme, kıyafet gibi tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Yükseköğrenim hayatları boyunca da burs desteği devam ediyor. Kurum, bir ebeveyn gibi bir çocuğun eğitim yolculuğunda 12 yıl yanında oluyor. Güleç, bu sürecin tamamının bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle sürdürüldüğünü belirterek, bir devlet desteği almadan kendi kaynaklarını kullandıklarını dikkat çekti. Güleç, Darüşşafaka’ya bağış süreci ile ilgili bilgi verdi:

“Yaşamları nitelikli eğitimle değiştirmek isteyen hayırseverler Cemiyetimize ürün, hizmet, gayrimenkul, menkul, vasiyet bağışı yapılabilir ya da diledikleri tutarda nakdi destekte bulunabilirler. Cemiyetimizin hazırladığı özel gün ürünlerini tercih ederek yine öğrencilerimizin eğitimine destek verebilirler. Bize ulaşmak isteyenler, www.darussafaka.org  üzerinden gerekli bilgileri edinebilir ve bağışlarını ulaştırabilirler.

Darüşşafaka’yı ülkemizin diğer değerli STK’larından ayıran önemli bir fark var. Her yıl Darüşşafaka’ya aldığımız öğrencilere, 8 yıl boyunca ücretsiz, nitelikli eğitim sunacağımızın garantisini veriyoruz. Bu nedenle desteklerin sürdürülebilir olması çok önemli ve son yıllarda da düzenli bağışçılık programımıza ağırlık veriyoruz. Hayırseverleri az çok demeden öğrencilerimizin “yol arkadaşı”” olmaya davet ediyoruz.  Bağışçılarımız diledikleri miktarda bağış yapabiliyorlar. Bizim için önemli olan, çocuklarımızın aydınlık geleceğine ışık tutmaları; bu yolda bizim hassasiyetimizi, sorumluluğumuzu paylaşmaları. Bu kapsamda inanın bizlere her ay 10 TL de bağış yapan var, 10 bin TL de… Burada özellikle kurumsal iş birlikleri bizim için çok önemli.

Mesela, Türkiye İş Bankası bizim en önemli kurumsal destekçimiz. 2008 yılında Türkiye İş Bankası ile ülkemizin eğitim alanındaki en kapsamlı ve uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden “81 İlden 81 Öğrenci”yi hayata geçirdik. Proje kapsamında; 2019 yılına kadar Darüşşafaka Sınavı’nı kazanan 81 öğrencinin başta eğitim olmak üzere giyim, gıda, barınma, kırtasiye gibi tüm giderleri Türkiye İş Bankası tarafından karşılanıyordu. Türkiye İş Bankası, bu öğrenciler okulumuzdan mezun olana kadar desteğine devam ettirecek ve belli kriterleri sağlayanlara yükseköğrenimleri boyunca da burs desteğini sürdürecek. Biliyorum ki, tarih bu iş birliğinin yarattığı etkinin hakkını zamanı geldiğinde teslim edecektir. Bizim ülkemizin, milletimizin geninde var; paylaşmak, desteklemek, elden tutmak. Bizim toplumumuzun yapı taşları olan bu değerlerin yeniden yeşermesine ön ayak oldukları için de bir kez daha kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. İş Bankası dışında da çok önemli kurumlarımızın bizlere desteği var ve hepsi bizler için çok kıymetli. Umuyoruz gelecek dönemde kurumsal iş birliklerimizin sayısını çok daha artıracağız. Böylece çocuklarımıza da çok daha aydınlık bir gelecek vadedebileceğiz.”

Darüşşafaka yeni eğitim öğretim yılına hazır Darüşşafaka 159 yıldır bağışlarla yaşamaya devam ediyor

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI OĞUZ GÜLEÇ KİMDİR?

1952 doğdu. 1972 yılında Darüşşafaka Lisesi’nden mezun oldu. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. İş hayatına Alarko Holding A.Ş.nde başladı. Arthur Andersen’de denetçilik yaptı. 1982 yılında Horoz Lojistik A.Ş. firmasına katıldı. Burada çeşitli pozisyonlarda görev aldıktan sonra 2017 yılında İcra Kurulu Başkanlığı görevindeyken emekli oldu. Halen Gruba bağlı şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Baş Danışmanlık görevlerini sürdürüyor.  

Darüşşafaka Cemiyeti Olağan Genel Kurul toplantısında seçilen yeni Yönetim Kurulunca da yönetim kurulu başkanlığı görevine getirildi. 2018 yılından bu yana Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda görev alıyor.