Çocuklarla evde nasıl oyun oynanmalı? MEB’ten ‘Oyun' kılavuzu!
Milli Eğitim Bakanlığı corona virüs önlemleri kapsamında sürdürülen uzaktan eğitimle beraber, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte evde geçirdiği zamanda, çocuklar ve diğer aile üyelerinin yakın ilişkiler ve güçlü bağlar kurmasına katkı sağlamak amacıyla Uzaktan Eğitim Yakından İlgi seti yayınlamıştı. Bu sete "Kriz Durumunda Oyun" başlıklı yeni bir kılavuz eklendi. Peki, Çocuklarla kriz durumunda oyun oynamak neden önemli? Evde çocuklar için nasıl etkinlikler yapılır? Ebeveynler çocukları ile evde nasıl oyun oynamalı? İşte MEB ‘Kriz Durumunda Oyun’ kılavuzu…
Milli Eğitim Bakanlığı Uzaktan Eğitim Yakından İlgi setine, "Kriz Durumunda Oyun" başlıklı yeni bir kılavuz ekledi. Oyun kılavuzuyla ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte evde geçirdiği zamanda, çocuklar ve diğer aile üyelerinin yakın ilişkiler ve güçlü bağlar kurmasına katkı sağlamak amaçlanıyor. Peki, Çocuklarla kriz durumunda oyun oynamak neden önemli? Evde çocuklar için nasıl etkinlikler yapılır? Ebeveynler çocukları ile evde nasıl oyun oynamalı? İşte MEB ‘Kriz Durumunda Oyun’ kılavuzu ile ilgili detaylar…
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, corona virüs önlemleri kapsamında sürdürülen uzaktan eğitimle beraber, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte evde geçirdiği zamanda, çocuklar ve diğer aile üyelerinin yakın ilişkiler ve güçlü bağlar kurmasına katkı sağlamak amacıyla Uzaktan Eğitim Yakından İlgi seti hazırladıklarını anımsattı. Bu sete, "Kriz Durumunda Oyun" başlıklı yeni bir kılavuz eklendiğini ifade eden Selçuk, ebeveynlere, çocuklarıyla oyun oynamaları tavsiyesinde bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Uzaktan Eğitim Yakından İlgi setine eklenen "Kriz Durumunda Oyun" başlıklı yeni kılavuz corona virüs izolasyonu sürecinde ebeveynlere kriz yönetimi konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
KRİZ DURUMUNDA OYUN KILAVUZUNDA NELER BULUNUYOR?
Kılavuzda, oyunun, mutlu ve sağlıklı çocuk gelişiminin önemli bir parçası olduğu belirtiliyor. Uzun süre evde olmanın, arkadaşlardan, aile üyelerinden, rutinlerden ve sevilen mekanlardan ayrı kalmanın herkes için yeni bir durum olduğuna işaret edilen kılavuzda, oyun oynamanın sadece çocukların değil, yetişkinlerin de bu beklenmedik durumun neden olduğu kaygı, korku ve endişelerle uzlaşmasına, bunların üstesinden gelmesine yardımcı olacağı ifade ediliyor.
ÇOCUKLARLA OYUN OYNAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Oyun oynamak çocukların:
• Özgün düşünme, hayal kurma, problem çözme becerilerini geliştirir.
• Küçük çocukların yaparak ve konuşarak gelişmesine yardımcı olur. Düşünmeyi öğrenmelerini sağlar.
• Neler olup bittiğini kavramalarına; dolayısıyla sizin de çocuğunuzun olayları ve durumları nasıl anlamlandırdığını görmenize katkı sağlar.
• Oyun oynarken duygularını sergilemelerine, böylelikle onlarla uzlaşmalarına ve onlar üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olur.
• Başkalarına ve kendilerine zarar vermeden öfke ve hayal kırıklığı gibi duyguları güvenli bir biçimde ifade etmelerini sağlar.
• Kendi güçlü yönlerini ve başa çıkma yeteneklerini geliştirmelerini sağlar.
• Duygularını içlerinde tutmak yerine dışa vurmalarına yardımcı olur.
ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE OYUN OYNAMANIZ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Çocuğunuzla birlikte oyun oynamanız;
• Aranızda güçlü bir bağ kurulmasına,
• İçsel dünyasını daha yakından tanımanıza,
• Kendini güvende hissetmesine,
• Hangi alanlarda başarılı, hangi alanlarda desteklenmeye ihtiyacı olduğunu kavramanıza,
• Neleri yapmaktan hoşlandığı ya da hoşlanmadığı konusunda fikir edinmenize,
• Duygularını nasıl dışa vurduğunu görmenize katkı sağlar.
EVDEKİ HER TÜRLÜ MALZEMENİN BİR OYUN MATERYALİ OLABİLİR
Oyun oynamanın oyuncaklar ya da farklı oyun materyalleri gerektirdiğini düşünebilirsiniz. Ancak, çocuklar onların hayal güçlerini ve becerilerini destekleyen birçok malzeme ile oynayabilirler.
Kaşık, tencere, tava, çarşaf, yastık, mandal, tahta kaşıklar, atık malzemeler (kâğıt havlu ruloları, mukavva kutular, ambalaj kâğıtları vb.); onların çadırları, uçakları, arabaları, roketleri, raketleri, bagetleri olabilir. Birlikte mutfak aletlerinden kurduğunuz orkestrayla müzik yapabilir; mukavva kutuyu bir arabaya ya da eve dönüştürebilir; yastık ve çarşafları kullanarak bir çadır kurabilir; alüminyum folyolar ve kutuları kullanarak bir robot tasarlayabilir; plastik şişenin içini boncuklar ve ataşlarla doldurarak bir müzik aleti yapabilirsiniz.
Çocuğunuz bu malzemelerle oynamaya başlamadan önce oynayacağı malzemeleri yıkayın ve kurulayın. Kırılabilecek nesnelerle oynayıp oynamayacağına siz karar verin. Bu nesnelerin kırılmasının, zarar görmesinin ya da kirlenmesinin sizi rahatsız edip etmeyeceğini, çocuğunuza zarar verip vermeyeceğini düşünün.
Özellikle etrafta küçük çocuklar var ise boğulma riskini artırabileceğinden, çocuğunuzun küçük nesnelerle (boncuklar, küçük şişe kapakları, deniz kabukları vb.) yalnız başına oynamasına müsaade etmeyin. Keskin ve sivri köşeli nesnelere dikkat edin.