Bucaş Antlaşması Özeti Ve Önemi... Bucaş Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...
Ukrayna'nın Buchach kentinde imzalanan Bucaş antlaşması Osmanlı için oldukça önemlidir. Antlaşmaya taraf olan devletler ise Osmanlı imparatorluğu ve Lehistan devletidir. Osmanlı devletinin tarihte imzalamış olduğu barış antlaşmalarından biri de Bucaş antlaşmadır.
Aynı zamanda bu antlaşma Osmanlı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı imparatorluğu son toprağını kazanmış olmaktadır. Bucaş antlaşması sayesinde Osmanlı devleti Avrupa'da yani batıda geniş alanlara yayılma olanağı da bulmuş olmaktadır.
Bucaş Antlaşması Özeti
Osmanlı devleti ile Lehistan Litvanya arasında uzun yıllar süren ve devam eden bir antlaşma vardı. Hotin antlaşması ile beraber yaklaşık 50 yıl kadar süren bir antlaşma devam etti. Bu antlaşmanın Lehler tarafından bozulması nedeniyle bazı karışıklıklar meydana geldi. Osmanlı himayesi altında bulunan Lehler, Ukrayna kazakları üzerine saldırı ve şiddet uyguluyordu.
Dönemin padişahı olan Sultan 4. Murad bu şiddeti durdurmak adına Ukrayna kazaklarına yardım etmek amacıyla Lehistan seferini başlattı. Amaç ise Osmanlı ordusunun Lehistan'a girmesi ve Ukrayna kazaklarını Lehlerden koruması idi.
Lehistan seferi ardından, Osmanlı imparatorluğu tarafından bir de Lehistan üzerine Karaminiçe seferi düzenlendi. Burada Lehler yine Osmanlı imparatorluğuna karşı dirençli bir mukavemet gösteremedi. Ağır kayıplar vermiş olan Lehler Osmanlı imparatorluğu tarafına barış teklifinde bulundu. Kırım hanı aracılığı ile birlikte Lehistan barış istediğini Osmanlı'ya iletti.
Akabinde ikili yönetim arasında günlerce süren görüşmeler gerçekleşti. Neticesinde ise tarihi antlaşmalar arasında yer alan Bucaş antlaşması Lehistan Litvanya birliği ve Osmanlı imparatorluğu arasında imzalanmış oldu. Lehistan antlaşması ile birlikte Osmanlı imparatorluğu Avrupa'da toprak kazandı. Bucaş antlaşması adına Osmanlı imparatorluğunu temsil eden kişi Köprülü Fazıl Mehmet Paşa oldu.
Daha sonra Lehistan devleti, Bucaş antlaşmasında bulunan altın ile ilgili maddeyi red etti. Akabinde ise Lehistan birliğine 4 yıl kadar devam eden seferler düzenlendi. Bu seferler neticesinde Lehistan'da yer alan bazı kaleler Osmanlı imparatorluğuna kaldı. Sonrasında Lehler tekrardan bir antlaşma talep ettiler.
Bucaş Antlaşması Önemi
Osmanlı devletinin Batı'da yani Avrupa'da kazandığı son toprak Bucaş antlaşması ile olmuştur. Aynı zamanda Bucaş antlaşması ile Osmanlı imparatorluğu fetih hareketlerine daha fazla ağırlık vermiştir. Batı üzerinde en geniş sınırlarını bu antlaşma ile kazanan Osmanlı imparatorluğu Bucaş ile Lehistanı tekrardan vergiye bağladı.
Bucaş Antlaşması Tarihi
18 Ekim 1672 yılında Bucaş anlaşması imzalanmıştır.
Bucaş Antlaşması Maddeleri
-Lehistan önceden de olduğu gibi vergilerini Osmanlı devletine ödemeye devam edecektir.
- Podolya Osmanlı devletine bırakılacak.
- Lehistan Litvanya birliği Osmanlı imparatorluğuna her sene 22 bin altın verecek.
- Lehistan Litvanya birliğinden yer alan Podolya'da ki palangalar da yine Osmanlı imparatorluğuna verilecektir.
- Lehistan Litvanya birliği Osmanlı imparatorluğuna düşman olan devletlerden hiçbirine yardım etmeyecektir.
- Kazak Hatmanı Doreşenko ise Ukrayna'nın sahibi olacaktır. Aynı zamanda burada yer alan Lehler de belirli zaman diliminde arasında tahliye edilecektir.