Gazete Vatan Logo

Biyom Nedir? Biyom Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

Biyom nedir? Sorusunun en kolay cevabı coğrafi alan olarak verilebilmektedir. Aynı bitki örtüsü ve iklim koşullarının yaşandığı coğrafi bölgeler Biyom olarak ifade edilmektedir. Karasal biyom ve sucul biyom olarak iki türde incelenmektedir. Biyom bölgeleri, iklimsel özellikleri, bitki örtüsü ve yaşayan hayvan türleri bakımından da benzerlik göstermektedir. Biyom çeşitleri arasında tatlı su biyomları, çöl biyomları, akar su biyomları ve göl biyom bölgeleri bulunmaktadır.

Biyom Nedir? Biyom Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

Biyom Nedir? 

Bitki örtüsü ve iklim koşulları bakımından bir birine benzeyen coğrfi bölgelere biyom denmektedir. İklimsel içerikler, hayvan ve bitki örtüsü bakımından da benzerlikler bulunmaktadır. Biyomlar kendi aralarında ikiye ayrılmaktadır. Biyomlar, iklim koşulları ve coğrafi konumlarına göre ayrılmaktadır.

Karasal biyomlar ve sucul biyomlar olarak ayrılan coğrafi bölgeler biyom olarak adlandırılmaktadır. Biyom bölgeleri coğrafi olarak, iklim koşulları ve bitki örtüsü bakımından benzerlikler göstermektedir. Bu nedenle biyom bölgesi olarak tanımlanmaktadır. 

Biyom Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Biyom bölgeleri, hem coğrafi olarak hem de bitki örtüsü olarak benzerlik göstermektedir. Sucul biyomlar ve karasal biyomlar olarak 2 türü bulunmaktadır. Karasal biyom ortamları da kendi aralarında üçe ayrılmaktadır.

Çöl biyomları,

Orman biyomları,

Çayır ve ılıman bölgeleridir.

Orman biyomlarının da kendi aralarında türleri bulunmaktadır. Bunlar, Tropikal yağmur ormanları, ılıman bölge ormanları ve iğne yapraklı ormanlardır. Sucul biyomlar ise tatlı su biyomları, akarsu biyomları, göl ve tuzlu su biyomları olarak ayrılmaktadır. Tatlı su biyomu olarak anılan sucul biyomlar %1 oranında tuz barındırmaktadır

Haberin Devamı

Tuzlu su biyomları ise %50 üzerinde tuz içermektedir. Biyom bölgelerinde bulunan bitki örtüsü, hayvan türleri ve iklim koşulları benzerlik göstermektedir. Ekvatora eşit uzaklıkta bulunan biyom bölgeleri coğrafi konum olarak da benzerlikler içermektedir. 

Biyom Bölgeleri Örnekleri

Coğrafi bölgeler olarak tanımlanan biyom bölgelerine örnek olarak, tropikal yağmur ormanları verilebilmektedir. Dünya’nın en yüksek oksijen kaynağı olarak bilinen bölgelerde ağaçlar 70 metre civarında bulunmaktadır.

Biyom Nedir Biyom Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir

Ekolojik denge değişimlerine bağlı olarak tehlike altında bulunmaktadır. Asya, Avrupa, Avustralya ile Amerika bölgelerinde ılıman iklim hakimdir. Ihlamur, ceviz, kestane, kayın gibi yaprak döken ağaç türleri bulunmaktadır.

Çöl biyomları, nadiren yağan yağmurda sıvı depolayabilen kaktüs türü bitki örtüsü bulunmaktadır. Arabistan çölü, Gobi çölü, Büyük Sahra ve Kalahari çölleri Dünya’nın en büyük çölleridir. Gündüz sıcaklık değerleri 55 dereceyi bulurken gece eksi değerlere düşebilmektedir.

Haberin Devamı

Coğrafi bölge olarak tanımlanan biyom bölgeleri, iklim koşulları, hayvan türleri aynı özellikler taşımaktadır. Ayrıca bitki örtüsü benzerlikleri de görülebilmektedir.