Bimaristan Nedir? Bimarhane Ne Demek, Nereye Denir?
Bimaristan veya bimarhane İslam dünyasında hastane anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bimaristan kelimesi yerine maristan veya darüşşifa şeklinde bir kullanımın da söz konusu olabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Bimaristan kelimesi için ise genel olarak İslam dünyasındaki hastanelere verilen genel ad şeklinde bir tanımlama yapılması söz konusu olmaktadır. Bimarhane kelimesinin aynı zamanda tımarhane kelimesiyle aynı manaya gelecek şekilde kullanıldığının söylenmesi de mümkün olmaktadır.
Bimaristan Nedir?
Bimaristan, İslam dünyasında yer alan hastaneler için kullanılmakta olan bir kavram olma özelliğine sahiptir. Osmanlıca kelimeler incelendiğinde ise bimarhane kelimesinin deliler yurdu ve tımarhane olarak bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Bimarhane sözcüğünün ise Farsçadan gelmekte olan bir kelime olarak bilindiği söylenebilir. Bimar kelimesinin anlamı hasta olarak bilinirken, hane sözcüğünün ise ev anlamına geldiği bilinmektedir. Bu durumda bimarhane kelimesinin hastane manasına sahip olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır.
Günümüzde Bimarhane, ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olarak bilinmekte olan tedavi merkezlerinin geçmişteki ismi olarak ifade edilebilmektedir. Bimar kelimesinin bakıma muhtaç ve hasta kişi manasına geldiğini söylemekte mümkün olmaktadır. İslam devletleri tarafından hastane kelimesi yerine bimarhane kelimesinin kullanılmasının tercih edildiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Bimarhane Ne Demek, Nereye Denir?
Bimarhane kelimesinin hastane kelimesiyle aynı manaya sahip olduğu bilinmektedir. Bimarhane kelimesinin Farsça bir kelime olarak bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır. 17. yüzyıl öncesine kadar kullanılmakta olan bimaristan, maristan ve darüşşifa kelimelerinin aynı anlama sahip olduklarını da söylemek mümkün olmaktadır.
Yüzyılda ise bimarhane kelimesinin yerine tımarhane kelimesinin kullanıldığı söylenebilmektedir. Tımar kelimesinin ise hastaya bakma ve tedavi etme manalarına gelmekte olan bir kelime olduğu bilinmektedir. Darüşşifa kelimesinin de bimarhane kelimesiyle eş anlamlı olacak şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Dar kelimesi yer ve mekan anlamında kullanılmaktadır.
Şifa kelimesinin ise tedavi manasına geldiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. 1950'den sonra ise tımarhane ve bimarhane kelimeleri yerine ruh ve sinir hastalıkları hastanesi kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bimarhane ve bimaristan aynı manada kullanılmaktadır.
Bimarhane Ne Zaman Kuruldu?
Bimarhane, kişilik bozukları ve ruh hastalıkları tedavisi yapmakta olan tedavi merkezleri olarak bilinmektedir. Ruh hastalıkları için kurulmuş olan ilk hastanenin dünyada ise 8. yüzyılda kurulduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. Kurulan ilk bimarhane ise 707 yılında kurulmuştur.
Kurulan bimarhanelerde ise hastaların davranışları ve durumları da ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. İlerleyen dönemlerde 9. ve 10. yy' da ise daha birçok bimarhane açıldığının söylenmesi mümkün olmaktadır. Tarihte bilinen ilk bimarhane ise Emeviler döneminde kurulmuştur.
Kurulan bimarhane de ruh ve sinir hastalarının yanı sıra cüzzamlılar için de tedavi sunulduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. İlerleyen yıllarda ise Büyük Selçuklu ve Osmanlı Devletinde birçok bimarhane kurulduğunu söylemek mümkündür. Bimarhane kelimesinin sözlükte yer alan anlamına göre ise klasik hastanelerin genel adı olarak bilindiğinin söylenmesi de mümkün olmaktadır.