Beta Balığı Özellikleri Nelerdir? Beta Balığı Nasıl Beslenir, Bakımı Nasıl Yapılır?
Özellikle görsel açıdan en sevilen ve akvaryumlarda beslenen balıklar içerisinde Beta balığı yer alır. Geniş kuyruğu ve yüzgeç kısımları ve farklı renkleri ile oldukça hoş bir görüntü ortaya çıkarır. Aynı zamanda kendine özgü özellikleri doğrultusunda farklı bir balık türüdür.
Diğer yandan farklı renk ile beraber değişik boyutlara sahip türleri de olduğunu ifade etmek gerekir. Akvaryumda ya da kavanozda bu balık türünü beslemek isteyenler ise özelliklerini öğrenmeye çalışıyor. Özellikle hassas balık türleri olduğu için beslenmesi ile bakımına özen gösterilmesi büyük öneme sahiptir.
Beta Balığı Özellikleri Nelerdir?
Öne çıkan birçok farklı özelliği ile beraber Beta balığı en çok tercih edilen akvaryum balıkları içerisinde bulunur.
- Etçil olarak beslenen balık türüdür.
- Ortalama 2 ila 5 yıl kadar yaşam ömürleri vardır.
- Yetişkinlerin boyu ortalama 5 veya 6 cm kadar uzar.
- Özellikle dev beta balığı türleri 12 cm’ye kadar uzayabilir.
- Doğumdan 6 ay sonra yetişkin hale gelir.
- Parlak ve oldukça hoş, değişik renklere sahiptir.
- Geniş çaplı kuyruk ve yüzgeç kısımları yer alır.
- Başka akvaryum balık türleri ile birlikte yaşama özelliği bulunur. Ancak bu durum diğer balık türlerine göre ele alınmalı ve incelenmelidir.
Yukarıda verilen değişik özellikleri ile birlikte Beta balığı özel bir akvaryum balık türüdür. Özellikle farklı renkleri ve geniş çaplı yüzgeçleri ile oldukça hoş bir görüntü ortaya çıkardıklarını ifade etmek gerekir.
Beta Balığı Nasıl Beslenir?
Beta balık türleri etçil olan hayvanlar içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı akvaryumda özellikle Beta balığını beslerken verilecek olan besin kaynaklarına dikkat etmek gerekir. Özellikle sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için dengeli beslenmesi şarttır. Bu bağlamda sinek larvaları, solucan türleri ve benzeri gibi protein kaynaklı beslenmesi gerekir.
Aynı zamanda bu protein kaynaklarına sahip özel olarak paketler doğrusunda satılan yemler kullanılabilir. Sabah ve akşam 2'ye ayrılmak suretiyle 3 ya da 4 parça kadar yem kullanılması gerekir. Beta balığının sağlıklı bir şekilde uzun ömürlü yaşayabilmesi için bu tür beslenme yeterlidir.
Beta Balığı Bakımı Nasıl Yapılır?
Beta balığının sağlıklı bir şekilde istenilen yaş kriterine kadar yaşaması için bakımının önemi çok büyüktür. Çünkü hassas bir balık olması ile beraber aynı zamanda etçil bir türdür. O yüzden suyundan yemine ve bulunduğu yere kadar birçok değişken ele alınmalıdır.
- Suyunun sıcaklığı ortalama 22 ila 28 santigrat derece kadar olmalıdır.
- Genelde yumuşak suyu seven canlı türleridir.
- Özel osmos teknolojisinden yararlanarak çeşme suyu yumuşatılabilir ve kullanılabilir.
- PH dengesi ile 6 ile 8 arasında olması gerekir.
- Gün içerisinde yüksek proteine sahip yem türleri kullanılmalıdır.
- Günde 3 veya 4 kez beslenirken, bu beslenme sabah ve akşam yapılmalıdır.
Bu şekilde bakımına dikkat ederek sağlıklı biçimde Beta balığını beslemek mümkündür.