Ba's Nedir? İslam'da Ba's Ne Anlama Gelir?
Türkçe diline Arapçadan geçiş yapan Ba's kelimesi çok fazla anlama gelmektedir. Aynı zamanda ilk anlamı da diriltmek ya da uyandırmaktır. Bunun yanında Ba's peygamber olarak göndermek ve de uyarmak anlamına da gelmektedir. İslam dininde çok önemli bir yere sahip olan Ba's ahiret inanç merkezinde yer almaktadır.
Ba's Nedir?
Sözlük anlamı birini kaldırmak, harekete geçirmek ya da uykudan uyandırıp, diriltmek olan Ba's genelde yüce Allah’ın ne olursa olsun bir şeyi yoktan var etmesi şeklinde de tanımlanmaktadır.
İsa peygamber gibi bazı peygamberlerin ölüleri diriltme mucizesi, Hz. Peygamber'in düzenlemiş olduğu en fazla 3 kişilik askeri müfreze şeklinde olan ıstılahı manalarının yanı sıra İslami literatürde de asıl ve de en yaygın şekilde kıyamet gününde Allah'ın ahiret hayatını başlatmak için ölüleri tekrar diriltmesi, onları kabirlerinden çıkarıp, hayata göndermesi şeklinde de kullanılmaktadır.
İslâm filozoflarından olan Farabi ve İbn Sina Ba'sın mümkün olmadığını söylemişlerdir. Kelamcılar ise vahyin ışığı yardımı ile bunun mümkün olduğunu söylemişlerdir.
İslam’da Ba's Ne Anlama Gelir?
Genel olarak Ba's İslamiyet' de de farklı bir yere sahip olmaktadır. İslam dininde ahiret inancı temel olan itikatlardan biri olmaktadır. Buna dayanarak da her Müslümanın, öldükten sonra tekrardan diriltileceği ve sonrasında da Allah'ın huzurunda toplanacağı iman edilir.
Ba's kelimesi de bu anlamda Allah'ın kıyamet günü ölüleri diriltmesi ve de hesaba çekmesi anlamına gelmektedir. İslam dini esaslarına göre dünya, bir vehim ve de bir rüyadan ibaret. Asıl hayat ise içerisinde sonsuza kadar yaşayacağımız ahiret olmaktadır. Buna bağlı olarak da Ba's kelime anlamı uyandırmak ve diriltmek anlamında kullanılır.
İslam’da Ba's Kelimesi
Mahşer hallerinden olan Ba's Kuran, sünnet ve icma ile sabit olduğu için İslam dininde yer alan iman esaslarından biri olmaktadır. Bunu inkar eden kişiler de dinden çıkmış olarak kabul edilir. Kuran-ı Kerim'de kıyamet gününün er ya da geç geleceği, sonrasında kabirlerin açılacağı, yeryüzünün içinde yer alan ağırlıkların dışarıya atılacağı ve Allah'ın da insanları tekrardan diriltip, yerden ot bitirir şekilde tekrardan topraktan çıkaracağı bildirilmiş.
Aynı zamanda Cibril hadisi Ba's'ın iman edilmesi gereken esasların arasında yer aldığını anlatmaktadır. Ehl-i sünnete göre de Ba's kesin olarak sabit olduğu gibi aklen de mümkün olmaktadır. Mu'tezile de mümine mükafat, kafire de ceza vermenin Allah'a vacip olduğu şeklindeki temel görüşten hareket ederek, Ba'sı mümkün olmanın da ötesinde aklen zorunlu bir şekilde görmüştür.
Kerramiyye de bu konuda aynı kanaati paylaşmıştır. Şîa'nın da bu konu ile ilgili görüşü Ehl-i sünnet görüşünden çok da farklı değildir. Mansuriyye ve Cenahiyye gibi bazı İslam dışı fırkalar da Ba'sı inkâr etmiştir. Fakat İslam dininde Ba's en değerli ve inanılması mümkün olandır.