Anlatım Biçimleri Nelerdir? En Çok Kullanılan Anlatım Teknikleri Hangileridir, Örnekleri Nelerdir?
Amaca uygun olarak kullanmak suretiyle anlatım teknikleri farklı biçimlerde ele alınır. Genel hatları ile öne çıktığı vakit ise 4 farklı anlatım biçimi bulunur. Aynı zamanda Bunlar anlatım teknikleri olarak da bilinmektedir. Ana başlık altında öyküleme, açıklama, betimleme ve tartışma şeklinde ifade edildiklerini söylemek mümkündür.
Roman ve deneme ile beraber makale gibi pek çok farklı yayın kültürü içerisinde kullanılırlar. Her birinin kendi özellikleri vardır ve bu özellikler doğrultusunda yazılırlar. Bu konuda geçmişten günümüze ulaşmış pek çok önemli anlatım biçimi doğrultusunda eserler bulunduğunu söylemek gerekir.
Anlatım Biçimleri Nelerdir?
Anlatım biçimleri aynı zamanda anlatım tekniği olarak bilinir. Bu teknikler yazarın seçmiş olduğu kendi stili ile birlikte aynı zamanda konuya ve amaca uygun olarak ele alınır.
- Betimleme
- Öyküleme
- Açıklama
- Tartışma
Bu doğrultuda betimleme bir yazı içerisindeki görsel çevreyi anlatım olarak öne çıkar. Örneğin yazıda yer alan doğal alan, gemideki betonarme yapılar, insanlar ve daha pek çok farklı durum ele alınır. Öyküleme ise belli bir konu üzerinden gerçek ya da gerçek olmayan durumların giriş gelişme ve sonuç olarak anlatılmasıdır.
Açıklama herhangi bir konunun detaylı biçimde ele alınması ve tanımının yapılması biçiminde değerlendirilir. Son olarak ise bir konu üzerinde karşılıklı fikir çatışması ile birlikte savunma ve anlatım ile ele alınan tartışma biçimidir.
En Çok Kullanılan Anlatım Teknikleri Hangileridir?
Birçok farklı anlatım tekniği olması ile beraber Bunlar içerisinde özellikle betimleme, açıklama ve öyküleme ile tartışma çok fazla kullanılır. Aynı zamanda anlatım biçimi olarak da ele alınan bu yapılar, birçok değişik eser üzerinden değerlendirilir. Genelde betimleme biçimi daha çok öykülerde ve romanlarda ele alınır. Aynı şekilde söz konusu masallar olduğu zaman öyküleme çok fazla öne çıkar.
Siyasi durumlar, günlük yaşamda meydana gelen olaylar ve denemeler doğrusunda tartışma yaygın kullanılır. Belli bir konuyu anlatmak ve o konunun detaylı inmek, ne olduğunu göstermek izle açıklayıcı biçimi olarak değerlendirir. Makale ve Roman ile beraber öykülerinin yanı sıra denemeler kapsamında bu anlatım teknikleri çok fazla kullanılır.
Anlatım Biçimleri Örnekleri Nelerdir?
Biçimlerine bağlı olarak anlatım teknikleri kendine özgü yapıları doğrultusunda ele alınarak değerlendirilir. Bu konuda birçok farklı örnek üzerinden anlatım biçimlerine ifade etmek mümkündür.
- Ali kırmızıya boyanmış, kiremit çatılı ufak bir evin yanından geçti. (Betimleyici anlatım)
- Köyün birinde genç bir adam yaşarmış. (Öyküleyici anlatım)
- Teknik, bilimin Kristalize olarak ele alınmış biçimidir. (Açıklayıcı anlatım)
- Doğaya ve yaşama zarar vermeden, hayatı korumak doğru olandır. (Tartışmacı anlatım)
Bu şekilde cümle ile birlikte aynı zamanda daha uzun paragraf doğrultusunda anlatım biçimleri ele alınabilir. Genelde makaleler ve romanlar ile birlikte pek çok öykü üzerinden öne çıkan anlatım biçimleri değerlendirilir.