Gazete Vatan Logo

Alüvyal Toprak Nedir, Nerelerde Görülür? Alüvyal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Alüvyal topraklar yüksek yerlerde oluşmaktadır. Yüksek yerlerin aşınmadan kaynaklı meydana getirdiği toprak cinsi olarak da nitelendirilir. Aynı zamanda çıkan bu malzeme pek çok alanda kullanılmaktadır. Alüvyal topraklar bitki örtüsü ve iklim değişikliği olan yerlerde de sıkça görülmektedir. Üstelik yer kabuğunun üst tarafında bulunan bu toprak cinsi kayaç yapılarına göre oluşmaya başlamaktadır. Çevresel faktörlere bağlı olarak farklı oluşum şekilleri bulunmaktadır.

Alüvyal Toprak Nedir, Nerelerde Görülür? Alüvyal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Alüvyal Toprak Nedir?

Alüvyal toprak çeşidi kayaçların aşınmasından kaynaklı meydana gelen toprak çeşitlerinden biridir. Alüvyal topraklar genellikle üst taraflarda bulunmaktadır. Her bir toprağın kendi içerisinde farklı karakteristik özelliği bulunmaktadır.

İntrozonal topraklar ve zonal topraklar olarak gruplara ayrılan bu topraklar aynı zamanda alüvyal topraklar olarak da bilinir. Her bir toprak cinsinin çeşidi ve kullanım şekilleri de değişiklik göstermektedir.

Alüvyal Toprak Nerelerde Görülür?

Alüvyal toprak çeşitleri Türkiye içerisinde farklı pek çok yerde görülmektedir. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde sıkça rastlanan toprak çeşitlerinden biridir. Aynı zamanda Ege Bölgesi ve Gediz başta olmak üzere Büyük Menderes ve Küçük Menderes bölgelerinde de sıkça rastlanır.

Erzincan, Erzurum ve Muş alüvyal toprakların bulunduğu yerler arasındadır. Doğu Anadolu bölgesi de bu toprak oluşumuna ortam sağlamaktadır.

Alüvyal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Alüvyal toprak cinsi nadir görülen topraklardan biridir. Özellikle akarsu boyları içerisinde yer alan ovalarda rastlanmaktadır. Bu malzeme deltalarda ve yüksek yerlerde oluşmaktadır. Alüvyal toprak cinsi oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Aynı şekilde verimli arazilerin çoğunda alüvyal toprak cinsine rastlamak mümkündür.

Haberin Devamı

Dış kuvvetler ve hava ile meydana gelen alüvyal topraklar arazinin aşınması ile oluşmaktadır. Azonal toprak grubu içerisinde yer alır. Aynı zamanda çakıl yapıda oluşan topraklar da bu alüvyal topraklara örnek verilmektedir.

Alüvyal Toprak Nedir, Nerelerde Görülür Alüvyal Toprak Özellikleri Nelerdir

Yüksek yerlerin aşınmasından oluşumu gerçekleşmektedir. Alüvyal toprakların cinsine bağlı olarak tarım yapılması da daha kolay hale gelmektedir. Özellikle Ege bölgesinde yetiştirilen çoğu besin alüvyal toprak cinsinden ortaya çıkmaktadır.

Alüvyal Topraklar Dünya Çapında Nerelerde Görülür?

Alüvyal topraklar dünya çapında yüksek olan yerlerde görülmektedir. Azonal toprak cinsine bağlı şekilde meydana gelen bu topraklar akarsuyun olduğu yerlerde oluşmaktadır. Aynı zamanda kum ve çakıl malzemelerin birikmesi ile de oluşumu tamamlanmaktadır.

Haberin Devamı

İklime ve bitki örtüsüne bağlı şekilde hem Doğu hem de Kuzey bölgelerinde alüvyal topraklara rastlamak mümkün hale gelmektedir. Dalta ve derin vadilerin olduğu yerlerde sıkça gözlemlenen toprak cinslerinden biridir. Oluşumu ise yüksek kayaçların aşınmasından kaynaklanarak toprak halini almasıdır.