ALES puanı hesaplama nasıl yapılır? ALES sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanı nasıl hesaplanır? İşte ALES puan hesaplama formülü!
2022 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (2022-ALES/3) ile birlikte adaylar ALES puanlarının hesaplama yöntemlerini araştırıyor. Lisansüstü eğitim, yurt dışı eğitim, akademik personel alımı ile bazı kurumların burs başvurularında kullanılan ALES puanı akademik kariyer için büyük önem taşıyor. ÖSYM, başvuru kılavuzunda ALES puanı hesaplama formülü ve ham puanların nasıl hesaplanacağını açıklamıştı. Peki, ALES puanı hesaplama nasıl yapılır? ALES sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanı nasıl hesaplanır? ALES 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? ALES ham puan hesaplama formülü!
2022 yılının son Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2022-ALES/3) ile birlikte adaylar şimdiden puan hesaplaması ile ilgili detayları araştırıyor. Yüksek lisans ve doktora eğitimi, yurt dışı eğitim, akademik personel alımı ile bazı kurumların burs başvurularında kullanılan ALES puanı kariyerini üniversitelerde devam etmek isteyenler tarafından büyük önem taşıyor.
Akademik kariyer için adayların sınavdan en az 70 puan almış olmaları gerekiyor. Başvurularda puan ne kadar yüksek olursa başvuru yapılacak alan yani lisansüstü eğitim ya da akademik personel alımı için adayların şansı artıyor. Başvurularda kullanılan ALES puanı akademik kariyer için büyük önem taşıyor. Adaylar puan hesaplama formüllerini hesaplamak için ÖSYM’nin kılavuzda açıklanan formülleri araştırıyor.
ALES 3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?
Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek
ALES PUANI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunuyor ve bilgisayar ortamında değerlendiriliyor.
ÖSYM’nin yayınladığı ALES kılavuzunda yer alan bilgilere göre ALES puanı şu şekilde hesaplanıyor:
Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.
Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacak. Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecek.