ALES 2 ne zaman? ALES başvurusu nasıl yapılır? ALES başvuru ücreti ne kadar? İşte ALES kılavuzu ve başvuru tarihleri!
ÖSYM duyurdu! Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2022-ALES/2) başvuruları başladı. Adaylar başvurularını ÖSYM’nin internet sitesinden yapılabilecek. Sınav başvurular 4 Temmuz 2022’de sona erecek. Peki, ALES 2 ne zaman? ALES başvurusu nasıl yapılır? ALES başvuru ücreti ne kadar? ALES geçerlilik süresi kaç yıl? ALES’e kimler başvuru yapabilir? İşte ALES kılavuzu ve başvuru tarihleri!
ÖSYM’den yapılan açıklamada, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2022-ALES/2) başvurularının başladığı bildirildi. 21 Ağustos’ta yapılacak ALES 2 sınavı için başvurular 4 Temmuz tarihine kadar yapılabilecek. Peki, ALES 2 ne zaman? ALES başvurusu nasıl yapılır? ALES başvuru ücreti ne kadar? ALES geçerlilik süresi kaç yıl? ALES’e kimler başvuru yapabilir? İşte ALES kılavuzu ve başvuru tarihleri!
ALES 2 NE ZAMAN?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2022-ALES/2), 21 Ağustos 2022 tarihinde uygulanacak.
ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilecekler.
ALES BAŞVURU TARİHLERİ
Sınava başvurular, 24 Haziran – 04 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılacak.
ALES BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
ÖSYM’nin yayımladığı 2022 ALES 2 başvuru ücreti 185 TL olarak belirlendi. Adaylar ödeme işlemlerini ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/) üzerinden yapılabilecek. Diğer ödeme yapılacak bankalar ise şöyle:
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); İş Bankası’nın tüm şubeleri, ATM, mobil bankacılık ve internet bankacılığı ; ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)
2022-ALES/2 BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
ALES GEÇERLİLİK SÜRESİ KAÇ YIL?
ALES sınavının sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.
ALES NERELERDE KULLANILIR?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES),
- Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
- Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
- Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında (“Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği” uyarınca Mühendislik Tamamlama yerleştirme işlemleri için ALES-Sayısal puanının en az 50 olması gerekmektedir. Adaylar, ALES puanlarını geçerlilik süresi içinde kullanabileceklerdir.) ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.
ALES’E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
ALES KAÇ DAKİKA, KAÇ SORU SORULACAK?
Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacak. Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacak. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak.