Ahmet Haşim Eserleri Nelerdir? Ahmet Haşim Eserleri'nin Özellikleri
Saf Şiir akımının temsilcilerinden biri olan Ahmet Haşim 1887 yılında Bağdat'ta doğdu. En çok etkilendiği Fransız şairler Stephan Mallerme, Charles Baudelaire ve Louis Aragon oldu. Dergilerde yayımlanan şiirleriyle edebiyat eleştirmenlerinden tam not alan Ahmet Haşim, önce Fecr-i Ati topluluğuna girdi. Topluluktaki diğer şairlerin fikir ayrılığına düşmesiyle Fecr-i Ati kısa sürede dağıldı. Daha sonrasında Yahya Kemal Beyatlı ile birlikte Nev Yunani ve saf şiir akımını kuran Ahmet Haşim, şiir dışında bir gezi ve iki deneme kitabı yazdı.
1- Göl Saatleri
Ahmet Haşim'in yayımlanan ilk kitabıdır. Kitaptaki şiirlerin birçoğu dörtlüklerden oluşur. Dörtlüklerin kafiye düzeni axxa şeklindedir. Göl Saatleri kitabı "Öğle" adlı şiirle başlar. Daha sonra sırasıyla Öğleden Sonra, Akşam ve Gece adlı şiirler gelir.
2- Piyale
Ahmet Haşim'in ikinci ve son kitabıdır. Kitap yayımlandıktan sonra büyük ilgi uyandırmış ve beğeni toplamıştır. Piyale kitabındaki şiirlerin dili Göl Saatleri kitabına göre daha ağırdır. Bu kitapta en çok kullanılan imgeler, gece, karanlık, korku ve yıldızlardır.
Ahmet Haşim Eserlerinin Özellikleri
1- Ahmet Haşim'in birçok şiirinde "gece" metafor olarak kullanılır. Haşim, kendisini çirkin bulduğu için yalnızca geceleri dolaşmaya çıkan ve insanlardan uzakta yaşayan münzevi bir şairdir. Bu özelliği şiirine de yansımış, "gece" hem insanların saklanmanın hem de hüznün sembolü olarak birçok şiirinde yer almıştır.
2- Şair, birçok eserinde Farsça ve Arapça tamlamalar kullanmıştır. Örnekler: ,
Teskin-i Zahm - Yarayı iyileştirme, hastalığı tedavi etme
Sima-yı Berin - En yüce, en kutsal yüz
Samt-ı Ebediyet - Sonsuza kadar süren suskunluk, ölüm
Emel*i Feza - İstek Dolu
Nücum-ı Keder - Hüzün Yıldızları
3- Ahmet Haşim, birçok şiirinde bilinmeyen, bir yüzü ve adı olmayan belirsiz bir sevgiliye seslenir. Bazılarına göre bu ilahi aşktır.
4- Şair, eserlerinde dini terimlere çok fazla yer verse de genellikle yalnızlık ve özlem gibi duyguları işlemiştir.
5- Ahmet Haşim'in şiirlerinde çok fazla Osmanlıca kelime olduğu için divan edebiyatının bir devamı olarak yorumlanmıştır. Ancak şair divan edebiyatı nazım türlerine bağlı kalmamış, birçok serbest müstezat da kaleme almıştır.