Ahilik Teşkilatı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ahilik Teşkilatının Amaçları Nelerdir?
Ahilik teşkilatı 13. yüzyılda ortaya çıkmıştır ve bir esnaf örgütüdür. Ahilik teşkilatının kurulmasındaki amaç Anadolu'da yaşayan Türk zanaatkarların ayakta kalmasını sağlamaktır.
Ahilik teşkilatı Moğol istilasından kaçan Türkler tarafından Anadolu'daki zanaatkarları korumak için kurulmuştur.
Ahilik Teşkilatı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Ahilik teşkilatı 13.yy'da ortaya çıkmıştır ve Türkler tarafından kurulmuştur. 13. yüzyılda Moğol istilasından kaçan Türkler Anadolu'da ahilik adında bir esnaf örgütü kurmuştur. Ahilik teşkilatındaki amaç Anadolu'da bulunan Türk zanaatkarların ayakta tutulmasını sağlamaktır. Teşkilatın en önemli özelliği ve unsuru ise dayanışma ve kardeşliktir.
Ahilik teşkilatında yer alan örgütler kendileri için ahlaki ve dini kuralları örnek edinmişlerdir. Böylece doğru yoldan şaşmazlar ve yalnızca ticaret yaparlar. Ahilik teşkilatının Anadolu'da kurulmasında fütüvvet teşkilatının da etkisi vardır. Bu da Anadolu'da ortaya çıkmıştır ve temeline de hoşgörüyü almış bir sistemdir. Esnaf ve zanaatkarlar için kurulmuştur ve ahilik teşkilatı ile benzer özellikler gösterir.
Ahilik Teşkilatının Amaçları Nelerdir?
Ahilik teşkilatının çıktığı yer Anadolu'dur ve ortaya çıktığı dönem ise 13. yüzyıl olarak bilinir. Ahilik teşkilatının kurucusu ise Ahi Evran olarak bilinir. Ahi Evran ahilik teşkilatını kurmuş ve bu sayede teşkilat gelişmiştir. Ahilik teşkilatında olmak için mutlaka ahi olmak gerekmektedir. Ahilik teşkilatına üye olan herkesin zanaatkar olması ve ahlaki tüm kuralları uyması da önemlidir.
Ahilik teşkilatı içinde 32 ana sanat dalı vardır ve her ahinin 124 gerekli prensibi de bilmesi gerekmektedir. Ahilik teşkilatında özel bir eğitim düzeni vardır, kendi içerisinde hem çırak hem de kalfa yetiştirmektedir. Ahilik teşkilatına üye olanların zina yapması, içki içmesi ve yalan söylemesi yasaktır.
Ahilik Teşkilatı Ne Zaman Ve Kim Tarafından Kurulmuştur?
Ahilik teşkilatı 13. yüzyılda ortaya çıkmış ve Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahilik teşkilatı Moğol istilasından kaçan Türkler tarafından Anadolu'daki zanaatkarları korumak için kurulmuştur. Ahilik teşkilatı ile Anadolu'da zanaatkarlık yapan herkes korunmuş ve bu sayede sanat da desteklenmiştir. Ahilik teşkilatına üye olmak isteyenlerde aranan bazı özellikler vardır ve bu özelliklere uyan kişilerin ahilik teşkilatına üye olması mümkündür.
Ahilik Teşkilatı Yönetimi Nasıldır?
Ahilik teşkilatında 32 tane sanat dalı vardır. Bu sanatlar kendi içlerinde meslek kolu oluşturur ve üst yönetime bağlanır. Ahilik teşkilatında yönetim kurulu en az 5 kişiden oluşur. Bu üyeler meslek kollarının azaları arasında seçilir ve üye olacak kişilerin de en az 5 sene ustalık yapması gerekmektedir. Ayrıca yönetim kurulunda olmak için kişinin Müslüman olması, güzel ahlaklı olması, tutukluluk halinin olmaması ve en az 3 usta yetiştirmiş olması gerekir.
Esnaf şeyhi, yönetim kurulunun ilk üyesidir ve aynı zamanda kurulun başkanıdır. Yiğit başı ikinci üyedir ve ham maddenin dağıtılması, disiplin cezaları ve törenler ile ilgilenir. İşçi başı üçüncü üyedir ve üretilen malların kalitesinden sorumludur. Hakem heyeti son iki üyeye verilen isimdir ve üyeler arasındaki anlaşmazlıklar ile ilgilenir.