Ağrı Nerede, Hangi Bölgede? Ağrı İlçeleri Nelerdir, Neleri Meşhur?
Ağrı kültür ve turizm bakımından zengin illerimiz arasındadır. Yaz aylarının gelmesiyle beraber en çok araştırılan iller arasında yer alır. Ağrı soğuk bir iklime sahip olduğu için yaz aylarında daha çok tercih edilir.
Ağrı Nerede?
Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir ildir. Yukarı Murat-Van bölümünde bulunan Anadolu yaylası üzerinde yer alır. Ağrının doğusunda İran, güneyinde Van, kuzeyinde Kars, kuzeybatısında Erzurum, kuzeydoğusunda Iğdır, güneybatısında Muş ve Bitlis bulunur.
Ağrı Hangi Bölgede?
Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi denildiği zaman ilk akla gelen iller arasındadır. Yukarı Murat - Van bölümünde yer alır. Yüksek yayla üzerine kurulmuş bir şehirdir.
Ağrı İlçeleri Nelerdir?
Ağrı’nın il merkeziyle beraber toplam 8 ilçesi bulunur. Ağrı çok kalabalık değildir. Sakin bir şehir olmasıyla beraber nüfus bakımından da yoğun değildir. Ağrının ilçeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Merkez
- Doğubeyazıt
- Patnos
- Diyadin
- Eleşkirt
- Taşlıçay
- Tutak
- Hamur
Toplam ilçeleri yukarıda belirtildiği gibi. Merkez ve Patnos ilçelerinde nüfus daha ağırlıklıdır.
Ağrı Neleri Meşhur?
Ağrı turistlik şehirler arasındadır. Ağrı’ya geldiğiniz zaman meşhur hediyelik eşyaları alabilir ve yemeklerini tadabilirsiniz. Ağrı tiftik çorabıyla meşhurdur. Yerli halk tarafından üretilen bu çoraplar çeşitli renk ve modellerle ziyaretçilerin önüne sunulur. Ağrı için önemli bir sembol olan nazarlık meşhur ürünler arasında yer almayı başarır.
Ağrı cacık peyniri turistler tarafından tercih edilen yiyecekler arasındadır. Organik ürünler açısından bakıldığı zaman Ağrı balı, önemli bir bal çeşididir. Ağrı’nın gezilmeye değer tarihi yerleri vardır. Bu yerler; Avnik Kalesi, Diyadin Kalesi, İshak Paşa Sarayı, Bayazıt Kalesi, Eski Bayazıt Cami ve Ağrı Dağı şeklindedir.
Ağrı Yöresel Yemekleri Nelerdir?
Gösteberg Et: Soğan, salça, tereyağ ve gosteberg otu harmanlanır. Ardından hayvan postuna doldurulur ve post nemli toprağa gömülür. Üzerinde ateş yakılır piştikten sonra servis edilir.
Abdigor Köftesi: Ağrı'nın en meşhur yemeğidir. İçli köfteye benzer. İçerisinde yağsız, kemiksiz, sinirsiz sığır eti, yumurta, soğan ve baharatlar bulunur.
Erişte: Bu yemek her yörede yapılsa da erişte Ağrı için önemlidir. Yeşil mercimek haşlanır ve erişte tabanına patates koyulmuş bir tencereye konulur. Patatesler tam kızarıncaya kadar pişirilir.
Haşıl: Yarma bulamaç olarak pişirildikten sonra üzerine tereyağ gezdirilir, çevresine sarımsaklı yoğurt dökülerek afiyetle yenir.
Hengel: Ağrı’nın en meşhur yemekleri arasında yer alır. Patatesli mantı olarakta adlandırılır.
Kuymak: Akla ilk Karadeniz gelse de Ağrı'nın da meşhur yemekleri arasındadır.
Pişi: Bazı yörelerde hamur kızartması olarakta bilinir. Ağrı’da tercih edilen lezzettir.
Ayranaşı: Buğdayların kabuğu alınır ve haşlanır. Ayranın içerisine eklenir ve baharatlar ile servis edilir.
Halise: Buğdayın kabuğu alınır ve tavşan eti, kiremit kaplar ile uzun saatler kaynatılır. En son üzerine yağ ve tuz eklenir.
Çiriş Ketesi: Buğday unu ile beraber hazırlanır. Hamur yufka şeklinde açılır ve içesine çiriş bitkisi eklenir. Sac üzerinde pişirilir.