8. Sınıf Mevsimler Ve İklim: Mevsimler Ve İklim Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!
Dünya üzerinde iklimi etkileyen çeşitli faktörler vardır. Dünyadaki farklı alanlar, enlem ve çevredeki arazi gibi faktörlere bağlı olarak farklı iklimlere sahiptir. Yıllık ortalama yağış haritaları iklimdeki bu değişiklikleri göstermektedir.
Kıtasallık aynı zamanda karadaki sıcaklıkları okyanuslara göre değiştirme kabiliyetine ve ayrıca kuzey ve güney yarımküreler arasındaki kara kütlesi dengesizliğine bağlı olarak iklimi de etkiler. Mevsimsellik iklimde baskın bir faktördür. Dünyanın dönme ekseninin eğimi nedeniyle zamanla değişen, Dünya yüzeyinde alınan güneş enerjisi miktarı ile kontrol edilir.
8. Sınıf Mevsimler Ve İklim: Mevsimler ve İklim Detaylı Konu Anlatımı
Mevsimler
Dünyamızın dört mevsimi vardır. Bunlar; ilkbahar, yaz, sonbahar ve kıştır. Kış, gezegenin belirli bir noktasına kar ve buz getiriyor. Sonbahar mevsimi daha soğuk sıcaklıkları ve donları beraberinde getirir, bu nedenle sonbahar mevsimi olarak da bilinir. İlkbaharda ağaçlar tomurcuklanmaya, çiçekler açmaya başlar. Yaz sıcaklığın en yoğun olduğu mevsimdir. Mevsimin oluşmasının en önemli nedeni, dünyamızın dönme ekseninin yörünge düzlemi etrafında hafif eğik olmasıdır. Dünyanın ekseni güneşe doğru baktığında yarımküre için yaz mevsimi yaşanır. Dünyanın ekseni başka bir yöne baktığında kış gelmiş demektir.
İklim
İklim, geniş bir alanda uzun bir süre (otuz yıldan fazla) boyunca meydana gelen hava koşullarının ve değişimlerinin toplamını ifade eder.
Hava durumu, herhangi bir zamanda bir bölgedeki atmosferin durumunu ifade eder. Bu durum mevsimlerle bağlantılıdır.
İklimsel Kontroller
Herhangi bir yerin iklimi aşağıdaki faktörlere bağlıdır.
1- Enlem
Dünyanın eğriliğinden dolayı alınan güneş enerjisi miktarı enlemlere göre değişmektedir. Bu nedenle ekvatordan kutuplara doğru hava sıcaklığı genellikle azalır.
2- Yükseklik
Dünya yüzeyinden daha yükseğe çıkıldıkça atmosferin yoğunluğu azalır ve sıcaklık düşer. Yaz aylarında tepelerin daha serin olmasının nedeni budur.
3- Basınç ve rüzgar sistemi
Herhangi bir bölgenin basınç ve rüzgar sistemi o yerin enlemine ve yüksekliğine bağlıdır. Sıcaklık ve yağış düzenini etkiler.
4- Denize uzaklık
Denizin iklim üzerinde ılımlı bir etkisi vardır. Denizden uzaklık arttıkça ılımlılaştırıcı etkisi azalır ve insanlar aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya kalır. Bu duruma kıtasallık denir ; yani yazların çok sıcak, kışların ise çok soğuk olması.
5- Okyanus akıntıları
Okyanus akıntıları, karadaki rüzgarlarla birlikte kıyı bölgelerinin iklimini etkiler. Örneğin, sıcak veya soğuk akıntıların aktığı herhangi bir kıyı alanı, rüzgarların kıyıdan esmesi durumunda ısınacak veya soğuyacaktır.
6- Rölyef özellikleri
Rölyef bir yerin ikliminin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Yüksek dağlar soğuk veya sıcak rüzgarlara karşı bariyer görevi görür. Yeterince yüksek olmaları ve yağmur taşıyan rüzgarların yolunda bulunmaları halinde yağışa da neden olabilirler. Yağış, yeryüzüne düşen her türlü nemdir. Yağmur, kar, dolu ve sulusepken içerir.
Mevsimler Neden Değişiyor?
Dünya üzerinde güneş ışığının bulunuşu farklıdır. Karada belirli bir bölgede güneş ışığının bulunmasındaki değişiklikler o bölgenin sıcaklığını etkiler; mevsimin değişmesinin nedeni budur.
Yaz Gündönümü Nedir?
Bir yılda iki yaz gündönümü olur; bu anlarda güneşin gökyüzündeki yolu güney yarımkürede en güneyde, kuzey yarımkürede ise en kuzeydedir. Bu ana yaz gündönümü denir.
Örnek Sorular
Kuzey Yarımküre de yaz gündönümü ne zaman görülür?
20 Mart
22 Eylül
Haziran 21
22 Aralık
Cevap: c. Haziran 21
Güneşin konumu hangi mevsimde en yüksektir?
Bahar ekinoksu
Yaz gündönümü
Kış gündönümü
Sonbahar ekinoksu
Cevap: b. Yaz gündönümü
En uzun gece hangi mevsimde yaşanır?
Bahar
Yaz
Kış
Sonbahar
Cevap: c. Kış