8. Sınıf Ebob-Ekok: Ebob Ekok Problemleri, Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!
EBOB EKOK konusu matematik dersinin bir konusudur. EBOB EKOK ile iki ya da daha fazla doğal sayının en büyük ortak böleni ile en küçük ortak katları bulunabilir.
8. Sınıf Ebob-Ekok: Ebob Ekok Problemleri, Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!
EBOB EKOK konusu matematik dersinde öğretilen önemli konular arasındadır. 6. sınıftan itibaren öğrenciler bu konuyu yavaş yavaş öğrenmeye başlarlar. EBOB EKOK ile birden fazla sayının en büyük ortak bölenini ve en küçük ortak katını bulmak mümkündür. Günlük yaşamda da sıklıkla karşımıza çıkan bu konuları fayans-karo döşemelerinde ya da eşit sayıda paylaştırmalarda kullanmak mümkündür.
EBOB konusu ile öğrencileri iki ya da daha fazla doğal sayını ortak olarak bölen sayıların en büyüğü bulunmaktadır. EKOK konusunda ise iki ya da daha fazla doğal sayının ortak katlarının en küçüğü bulunur yani bu sayıların en küçük ortak katına denir.
EBOB (En Büyük Ortak Bölen)
İki veya ikiden daha fazla doğal sayıyı ortak bölenlerin en büyüğü yani sayıların en büyük ortak böleni EBOB olarak tanımlanmaktadır. A ve B iki doğal sayı olursa en büyük ortak bölen EBOB (A, B) ya da (A,B) EBOB olarak gösterilir.
Örneğin 24 ile 36 sayılarının en büyük ortak bölenini bulurken 24 ve 36 sayılarının en büyük ortak bölenlerini bulmak gerekir. 24'ün bölenleri arasında 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 ve 24 vardır. 36 sayısının bölenleri ise 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12 ve 36'dır. En küçükten en büyüğe tüm bölenleri bulmak ritmik olması ve kafa karıştırmaması adına önemlidir.
24 ve 36'yı ortak olarak bölenler 1, 2, 3, 4,6 ve 12 sayılarıdır. EBOB yani ortak bölenlerin en büyüğü de buna göre 12 olarak bulunmaktadır. Bunu sonuç olarak EBOB (24, 36)=12 ya da (24,36) EBOB =12 şeklinde yazmak doğru olur.
EKOK (En Küçük Ortak Kat)
İki ya da ikiden daha fazla doğal sayının ortak katlarının en küçüğü EKOK olarak karşımıza çıkar. İki sayının en küçük ortak katını (a, b) EKOK ya da EKOK (a, b) olarak göstermek doğru olur. Örneğin 8 ile 12 sayılarının en küçük ortak katını bulmak için öncelikle ayrı ayrı sayıların katlarını bulmak gerekir.
8'in katları arasında 8, 16, 24, 32,40 ve 48 vardır. 12'nin katları ise 12, 24, 36, 48 ve 60 olarak gider. Hem 8 hem de 12'deki en küçük ortak kat 24 olarak tespit edilir. Bu da EKOK (8,12)=24 ya da (8,12) EKOK=24 olarak gösterilir.
EBOB EKOK Kaçıncı Sınıfta Başlar?
Matematik dersinde öğrenilen EBOB ve EKOK konusu öğrencilere ilk olarak 6. sınıfta gösterilir. 6. sınıfta öncelikle doğal sayıların katları ve bölenlerinin nasıl bulunacağı öğrenilir. Öğrenciler 8. sınıfta geldiklerinde ise EBOB ve EKOK konusu daha detaylı bir şekilde anlatılır.