8. Sınıf Basit Makineler: Basit Makineler Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!
8. sınıf basit makineler, gündelik yaşamda sıklıkla kullanılan araç gereçler olarak tanımlanabilmektedir. Basit makineler 8 ana grupta toplanmaktadır. Bunlar arasında makaralar, kaldıraçlar, çıkrık ve basit makineler bulunmaktadır. Basit makine nedir? Sorusunun cevabını bularak konuyu daha iyi anlayabilmek mümkün olabilmektedir. Basit makine, tek kuvvet kullanan ve olabildiğince az parçadan oluşan aletlere denmektedir.
8.Sınıf Basit Makineler
8.sınıf Fen Bilimleri derslerinde işlenen bir konu olarak basit makineler geniş yer tutmaktadır. Basit makineler olabildiğince az parçadan oluşmakta ve tek kuvvet kullanmaktadır. Basit makineler, hızdan, kuvvetten ve zamandan kazanç sağlayabilmektedir. Basit makinelerin çalışma prensibi uygulanan kuvvet ile makineden kazanılan kuvvet arasındadır. Bu da giriş ve çıkış kuvveti olarak ifade edilmektedir.
Basit Makineler Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!
Basit Makineler pek çok alanda kullanılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatında 8. Sınıf Fen Derslerinde işlenmektedir. Basit makinelerin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bunlar;
Yoldan, kuvvetten ve hızdan kazanç sağlayabilmek,
Kuvvet gücünün basit makinenin yönünü değiştirerek kolaylık sağlayabilmesi,
Basit makinelerde yoldan kazanç var ise kuvvetten kayıp oluşmaktadır.
Kuvvetten kazanç durumunda ise yoldan kayıp görülmektedir.
Basit makineler enerji dönüşümü sağlayabilmektedir. Ancak enerji tasarrufu sağlayamazlar.
Kuvvetin yükten küçük olduğu durumlarda kuvvet kazancı sağlanmaktadır.
Kuvvet kazancı, giriş kuvvetinin çıkış kuvvetinden büyük olduğu durumda oluşmaktadır.
Örnek olarak; 100 Newton ağırlıklı bir nesneyi 50 Newton kuvvet uygulayarak kaldırıldığı durumda kuvvet kazancı sağlanmaktadır.
Basit Makineler Nelerdir?
Basit makineler, hayatın her alanında görülebilen hayat kolaylaştıran sistemlerdir. Basit makine olarak adlandırılan tek kuvvetle çalışan kolay kullanımlı araçlar çok çeşitlidir. Rampalar, makaralar, çıkrıklar, birleşik makineler bu grupta bulunmaktadır. Basit Makineler;
Makaralar,
Eğik Düzlem- Rampa,
Kaldıraçlar,
Basit makineler,
Birleşik makineler,
Basit makineler kendi aralarında da farklılık gösterebilmektedir. Basit makinelerin en belirgin özelliği en az parçadan oluşmalarıdır. Basit makineler olarak ifade edilen aygıtlar hayat kolaylaştıran elemanlardır.
Sabit Makaralar;
Sabit makaralar ve hareketli makaralar,
Sabit makaralar genel olarak asılarak kullanılmaktadır.
Makara, çevresinden ip geçirilerek eksen etrafında dönen düzenekten oluşmaktadır. Yüklerin yükseğe taşınmasında kullanılmaktadır. Çalışma prensibi, yükün yukarı kuvvetin aşağı yönde ilerlemesine dayanmaktadır. En belirgin sabit makara kullanımı, bayrak direği, kuyu, gemiler, dağcılar ve stor perde düzenekleridir.
Hareketli makaralar;
Bu tür makaralar ise hem yük hem de kuvvet aynı anda hareket etmektedir. Yük- hareket yönü de aynı olmaktadır. Hareketli makara yükten kazanç yoldan kayıp vermektedir. Yani 2 metre yükseğe taşınması gereken yük için 4 metre ip kullanılması gerekmektedir.
Palangalar
Palangalar 8. Sınıf dersleri basit makineler konusudur. Hareketli ve sabit makara düzeneğinin aynı anda kullanıldığı araçlardır. Palangalar, kuvvetten kazanç sağlarken yoldan kayıp vermektedir. Bileşik makine olarak da ifade edilen palangalar, bir noktaya sabitlenerek çalışmaktadır. Fen Bilgisi ders konusu olarak işlenen konular arasında basit makineler kolay anlaşılabilmektedir.