7. Sınıf Rasyonel Sayılar: Matematik Rasyonel Sayılar Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!
7. sınıf rasyonel sayılar, matematik dersinin en önemli bölümü olarak çalışılmaktadır. Pozitif rasyonel sayılar ve negatif rasyonel sayılar olarak bilinen tam sayılardır. Tam sayılar temel matematik işlemlerinde pay ve payda olarak görülmektedir. Rasyonel sayılarla işlem yapabilmek için kuralları bilmek gerekmektedir.
a/b şeklinde tanımlanan pay ve payda işleminde sonucun doğruluğu b yani payda değerinin 0’ dan büyük olması gerekliliğidir. 0 bütün negatif sayılardan büyük değer taşımaktadır. Tam sayılar ya da rasyonel sayılar matematik derslerinde temel prensiplere dayanmaktadır.
7. Sınıf Rasyonel Sayılar
Rasyonel sayılar matematikte tam sayılar olarak ifade edilmektedir. 7. Sınıf rasyonel sayılar Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatına uygun olarak geliştirilmektedir. A bölü b olarak ifade edilen rasyonel sayılarda kural negatif payda sayı değerinin 0’dan büyük olmasıdır.
Örnek olarak, 15/1= 15, 45/1= 45 verilebilmektedir. -11/2 veya -2/11 örnekleri rasyonel sayı olarak kabul edilememektedir. Çünkü 0’dan büyük değildir. Pay değerleri 0’dan küçüktür. Tam sayıların tamamı rasyonel sayı olarak tanınmaktadır. Tam sayı değeri pay olarak kullanılıp paydasına 1 rakamı konulduğu vakit sonuçta rasyonel sayının kendisi görülecektir.
Matematik Rasyonel Sayılar Detaylı Konu Anlatımı
7. sınıf matematik derslerinde rasyonel sayılar konusu temel olarak kabul edilmektedir. Tam sayılara rasyonel sayı da denmektedir. Bu nedenle paydasında 1 görülen tüm sayılar rasyonel(tam) sayı olarak kabul edilmektedir. Rasyonel sayı olarak görülen sayı 1 rakamına bölündüğünde sonuç kendisi olmaktadır.
Örnek; 625/1=625, 23/1=23, 1875/1=1875 olarak sonuçta kendisi görülmektedir. Rasyonel sayıları genişletebilmek için, çarpma işlemi yapılmaktadır. Bu noktada genişletilmek istenen sayı 5/3 olsun. Burada genişletme kuralları birden fazladır.
İlk olarak 5x5= 25, 3x5=15 sayıları çıkacaktır. Ardından 5/3= 25/15 şeklinde genişletilebilmektedir. 2. Olarak pay ve payda sayıları 10 ile çarpılarak da genişletilebilmektedir.
5x10=50,
3x10=30,
5/3= 50/30
şeklinde genişletilebilmektedir. Tam sayılarda genişletme işlemleri birden çok yöntemle yapılabilmektedir.
Örnek Sorular
Tam sayılar aynı zamanda rasyonel sayılardır. Rasyonel sayılar pay ve payda olarak işlem görmektedir. Kural pay değerinin 0’dan büyük olmasıdır. Payda değeri 1 olarak verildiğinde sonuç sayının kendisi çıkacaktır.
Örnek sorularla 7. Sınıf rasyonel sayılar konusu daha iyi anlaşılabilecektir. Rasyonel sayılarda genişletme işlemi sonuca erişimi kolaylaştırmaktadır. Kesirli sayılar olarak işlem gören rasyonel sayılar kolaylıkla genişletilebilmektedir.
Kesirli sayılar olarak işlem yapılan rasyonel sayılarda paydası küçük olan daima büyük sayıdır. 6/3 pay ve paydasını 10 ile genişletmek istediğimizde, 6x10=60, 3x10=30 sonucunu bulduktan sonra 6/3= 60/30 şeklinde görülmektedir.
Örnek sorular;
=- 2/9,
b=-2/7,
c=-2/11 rasyonel sayılarının dizilimi şıklardan hangisidir.
Ar />
Ar />
Cr />
Br />
Rasyonel sayılarda paydası küçük olan sayı daha büyüktür. Verilen soruda payı eşit kesirler arasında paydası küçük olan daha küçüktür. Bu soruda doğru cevap D şıkkı olarak kabul edilmektedir.