5. Sınıf Kesir Problemleri: Kesir Problemleri Nasıl Çözülür? Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!
Öğrenciler için ilköğretim noktasında karmaşık gelen konular içerisinde kesirler yer alır. Ancak bir kere öğrenildiği zaman aslında bakılsa kolay şekilde yapılan bir çözüme sahiptir. Bu doğrultuda pay ve paydadan oluşan kesirler, toplama ve çıkarma ile bölme veya çarpma üzerinden işlem imkanı vermektedir. Günümüzde birçok farklı sınavda ya da testlerde çıkan konular arasında yer alır. Bu bağlamda 5. sınıf öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı kapsamında kesir konuları öğretilmektedir.
5. Sınıf Kesir Problemleri: Kesir Problemleri Nasıl Çözülür?
Basit Birkaç işlem gerçekleştirmek suretiyle 5. sınıf kesir problemlerini çözümü anlaşılabilir. Orada dikkat edilmesi gereken en önemli husus paydadır. Yani bir kesin alt kısmındaki sayı payda ve üst kısımdaki ise pay olarak bilinir. Özellikle toplama ve çıkarma işlemi yaparken kesirlerde paydaların aynı olması gerekir. Böylece kolay şekilde kesir toplama ve çıkarma işlemi yapılarak sonuç elde edilir.
Örnek; 1/2 + 3/2 = 4/2 = 2
Bu şekilde yukarıda görüldüğü gibi paydaları aynı olması ile paylar toplanır. Payda aynı şekilde yazılır ve ortaya 4/2 çıkar. Daha sonra 4 sayısı 2'ye bölünmek suretiyle 2 sonucu elde edilir.
Örnek; 6/4 + 2/4 =8/4 = 2
Yine yukarıda görüldüğü gibi paydalar aynı olduğu için paylar toplanır. Böylece ortaya 8/4 kesri çıkar. Bu kesede kendi içinde bölünerek iki sonucu elde edilir.
Burada kesirden bahsetmek gerekirse payda bütünü anlatır. Pay ise bütünün belli bir parçasını ifade etmektedir. Örneğin 2/8 ele alınsın. Burada 8 bütünü göstermektedir. Bütün içerisinden belli bir parça kesildiği zaman ise bu parça 2 olarak ifade edilir.
Aynı şekilde bu durum 4/5 üzerinden de değerlendirilebilir. Burada 5 pastanın bütünü olduğu düşünülürse, 4 ise pastanın önemli bir kısmıdır. Bu durum yüzdeye vurulduğunda 80/100 olarak ifade edilebilir.
Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!
Kesir pay ve paydadan oluşur. Genel olarak toplam ve çıkarma işlemi yapılırken paydaların aynı rakama sahip olması gerekmektedir. Böylece yukarıda olduğu gibi toplam ve çıkarma işlemleri yapılabilir.
Örnek;
4/5 + 3/5 = 7/5
4/5 - 3/5 = 1/5
Görüldüğü gibi aynı iki kesri hem toplama hem de çıkarma işlemi üzerinden bu şekilde hesaplamak mümkündür. Yukarıda yine anlaşıldığı üzere paydaları aynıdır. Paylarının farklı olmasının bir önemi yoktur. Fakat bu durum çarpma işleminde fark etmez. Yani çarpma işlemi olduğu zaman pay veya paydanın aynı olmasının önemi kalmaz.
Örnek;
4/6 x 2/7 = 8/42
Görüldüğü gibi yukarıda verilen örnekte hem pay hem de payda çarpılmak suretiyle sonuç elde edilmektedir. Bölme işleminde ise pay, paydaya bölünmek suretiyle sonuç elde edilir. Bu durum tam sayı olabilir ya da virgüllü şekilde bir rakam ön plana çıkabilir.