5. Sınıf Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır? Karton Dinamometre Yapılışı
Cisimlerin kuvvetini ölçmede olan yardımcı alet dinamometre olarak bilinir. Aynı zamanda fiziksel güçlerin kuvvetini ölçme konusundaki genel isim olarak da anlatmak mümkündür. Günlük hayatım birçok farklı yerinde kullanılır ve cisimlerin kuvvetinin ne kadar olduğuna dair bilgi elde edilir.
Ayrıca birkaç işlemi uygulamak suretiyle karton kullanımı ile dinamometreyi bireysel olarak yapmak mümkün olur. Özellikle de çocukların dinamometreyi öğrenmesi ve bunu kavrayabilmesi adına uygulamalı şekilde gösterme şansı elde edilebilir.
5. Sınıf Kartondan Dinamometre Nasıl Yapılır?
Gerekli malzemeleri tamamlamak suretiyle 5. sınıflar için kartondan dinamometre gerçekleştirmek mümkündür. Basit bir yöntemi olmasının yanı sıra çocukların anlayacağı bir yapıya sahip olduğunu eklemek gerekir. 100 gram bir Newton ağırlığı üzerinden ele alınan bu ölçüm doğrultusunda, 500 grama kadar, yani 5 newtona kadar ölçüm imkanı vermektedir. Tabii bunun için öncelikle gerekli olan malzemeleri ele almak gerekir.
- Kağıt
- Mukavva veya Karton kağıt
- 2 adet paket lastiği
- 2 adet metal Ataç
- Bant
- Makas
Bundan sonra basit kuralları yerine getirmek suretiyle hemen kartondan dinamometre yapılabilir. Öncelik olarak Kağıt rulo haline getirilir ve hemen arkasından bu şekilde durabilmesi için bant ile yapıştırılır. Kağıt rulonun iç kısmını ölçmek ile beraber içine sığacak şekilde karton kesimi yapılır. Kartının üst kısmında bir delik açılması ile birlikte bu bölüme paket lastik yerleştirilir.
Aynı zamanda paket lastikler kartonun iç kısmından geçirilir ve kartonun alt kısmında da bir delik açılır. Diğer ataç düzleştirilir ve çengel haline getirilir. Bundan sonra kartının üzerine 1 N, 2 N, 3N şeklinde ölçüler yazılır. Hemen arkasından yapılan karton rulo kağıdın içine yerleştirilir. Üst bölümü bant yardımıyla sabit hale getirilir. Bu şekilde hazır olarak mukavva kullanılabilir.
Karton Dinamometre Yapılışı
Kartondan dinamometre yapmak suretiyle özellikle bu aletin kullanış tarzına çocuklara öğretmek mümkündür. Bu açıdan kağıt ve karton ile birlikte paket lastiği ve metal ataç gibi malzemeleri bulundurmak yeterlidir. Zaten dinamometrenin yapısı ruloya benzer. Bu sebepten dolayı önce kağıt bir rulo haline getirilir. Hemen arkasından bant ile sağlam hale getirilir.
Bu bölümden sonra karton içine sıcak şekilde hazırlanır ve paket lastiği ile metal ataçlar kullanmak suretiyle bütünleştirilir. Bu yöntem yukarıda verildiği gibi aşamalı ve sıralı bir şekilde yapılabilir. Hazırlamış olan karton rulo kağıt içerisine düzgün bir şekilde yerleştirilir ve sabitlenir.
Dinamometre Nerelerde Kullanılır?
Enerji motoru ile beraber aynı zamanda bir otomobilin beygir gücünü ölçme noktasında günümüzde dinamometre kullanılmaktadır. Bu durum aynı zamanda aracın kuvvetini de motor üzerinden ölçme imkanı verir. Yani bu ölçüm ağırlık değil kuvvetin ölçümü anlamına gelmektedir. O yüzden çocukların bu iki durumu ayırt edebilmeleri konusunda, karton ve kağıt ile kolayca dinamometre hazırlanabilir.