40 bin öğretmen atanması
"Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğu için övünen Türkiye'nin İnsani Gelişme Endeksinde de dünyada 17. sırada olması lazım"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığının 40 bin öğretmenin atamasının yapılacağını açıklamasıyla ilgili, "40 bin yetersiz, bunun daha da artırılması gerekir. Kaynak yetersizliği bir bahane olmamalı. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğu için övünen Türkiye'nin İnsani Gelişme Endeksinde de dünyada 17. sırada olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Koncuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın 126 bin öğretmen açığı bulunduğu yönündeki açıklamalarını anımsatarak, öğretmen açığının Türk eğitim sisteminin köklü sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Türkiye'nin OECD ülkeleriyle kıyaslandığında öğretmen açığının 250 binin üzerine çıktığını ifade eden Koncuk, şöyle konuştu: "Öğretmen açığı ücretli öğretmenlik uygulamasıyla kapatılmaya çalışıyor ama bu sorunu çözmüyor. Geçen yıl 11 bini İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde 65 bin ücretli öğretmen görevlendirildi. Bu bile açığı kapatmaya yetmedi. Ne yazık ki Türkiye, ihtiyaçlarını ve eğitim alanındaki gelişmeleri değerlendirerek yeni ve köklü bir öğretmen istihdam politikasını başaramadı."
Milli Eğitim Bakanlığının 40 bin öğretmenin atamasının yapılacağı yönündeki açıklamasını da değerlendiren Koncuk, "40 bin yetersiz bunun daha da artırılması gerekir. Kaynak yetersizliği bir bahane olmamalı. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğu için övünen Türkiye'nin İnsani Gelişme Endeksinde de dünyada 17. sırada olması lazım. Türkiye maalesef İnsani Gelişme Endeksinde dünyada 83. sırada. Bu ülkemizde gelir dağılımında ciddi bir adaletsizliğin olduğunu gösteriyor" dedi.
Koncuk, öğretmen açığına karşı atanamayan öğretmen sorununun da mevcut bir problem olduğunu ifade ederek, atanamayan öğretmenlerin ortaokullarda etüt derslerinde görevlendirilebileceğini, bu sayede hem öğretmen istihdamının sağlanacağını hem de öğrencilere derslerdeki eksiklerinin giderileceğini dile getirdi.
Türkiye'de gelir dağılımdaki adaletsizliğin istihdama da yansıdığını savunan Koncuk, Temmuz'da yapılan KPSS'ye yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin katılmasının genç işsizliği konusunda önemli bir veri olduğunu, bu sorunun çözülmesi için ciddi istihdam politikalarının geliştirilmesi gerektiğini savundu.