4. Sınıf Milli Mücadele: Milli Mücadele Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!
Milli mücadele ülkemizin tarihi açısından önemli bir dönemdir. Eğitim sisteminde bu konu ilk kez 4. sınıfta Sosyal bilimler dersinde işlenir.
4. Sınıf Milli Mücadele: Milli Mücadele Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!
Milli mücadele dönemi Mustafa Kemal'in 16 Mayıs 1919'da yola çıkması ve 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması ile başlamıştır. 1923 senesinde Kurtuluş savaşının kazanılması ve sonra da Cumhuriyetin ilan edilmesiyle son bulmuştur.
Türkiye dört bir yandan kuşatma altındayken Milli mücadele sonrası topraklarımız geri alınmış ve ülkemiz güçlenmiştir. Bağımsızlığın tescillenmesi toplamda 4 sene sürmüştür ve ordumuz birçok cephede savaşmıştır. Milli mücadele konusunda örnek sorular da şu şekildedir:
4. dünya savaşının nedenleri nelerdir? Cevap: Avrupa ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklar ve Fransız ihtilalinin etkileri.
Atatürk'ün katıldığı ilk savaş nedir? Cevap: Trablusgarp savaşı.
Trablusgarp savaşı kimler arasında yapılmıştır? Cevap: Osmanlı ve İtalya arasında yapılmıştır.
4. dünya savaşı ne zaman başladı? Cevap: 1914 senesinde başladı ve 4 sene sürdü.
Milli Mücadele Kahramanlarımız
Şahin Bey: Trablusgarp, Kurtuluş savaşı ve Çanakkale savaşlarına katılmış olan Şahin Bey'in asıl ismi Mehmed Said olarak bilinir. Katıldığı tüm savaşlarda başarı gösteren Şahin Bey 1919 senesinde de Kuvayı Milliye komutanı olmuştur. 1920 senesinde Fransızlar ile yapılan çatışma sonucu hayatını kaybetmiştir.
Sütçü İmam: 1871 senesinde dünyaya gelen İmam Ali 1919 senesinde direniş başlatmış ve Ermeni, Fransız askerleri işgalden vazgeçmişlerdir. Bu sayede de Maraş bağımsızlığını kazanmıştır.
Kara Fatma: Milli mücadele döneminde birçok kadın kahraman vardır ve biri de Kara Fatma'dır. Birçok cephede savaşa katılan Kara Fatma Liyakat madalyası, İstiklal madalyası ve İmtiyaz nişanı ile ödüllendirilmiştir.
Kurtuluş Savaşı Cepheleri Nelerdir?
Batı Cephesi: Batı cephesinde Yunanistan ile savaşılmıştır. Yunanlılar İngilizlerin desteğini almış ve İzmir'i işgal etmişlerdir. Atatürk'ün emri ile İzmir'e giden Türk ordusu İzmir'i Yunanlıların elinden kurtarmış ve bağımsızlık inancını pekişirmiştir.
Güney Cephesi: Fransa tarafından işgal altında olan güney kısmı Fransızlar ve Ermeniler tarafından da işgal edilmişti. Atatürk'ün emriyle güneye askerler gönderilmiş ve Fransızlar ile Ermeniler buradan gönderilmiştir. Maraş, bu zaferden sonra Kahramanmaraş olmuştur.
Doğu Cephesi: Ruslar ülkenin doğusunu işgal etmeye çalışınca Türk askeri Rusları geri püskürtmüştür. Ekim devriminden sonra Ruslar Türkiye'yi terk etmiş ve gizli anlaşmaları da kamuoyuna sunmuştur.
Milli Mücadele Dönemi Edebiyatı
Milli mücadele dönemini kaleme alan yazarlar insanların üzerinde mili bilincin uyanmasını sağlamışlardır. Günümüzde kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir ve sürdürmeye de devam etmektedirler.
Türk milleti için en önemli bestelerden biri olan İstiklal marşı da o dönemde Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. İstiklal marşı Edgar Manas ve Osman Zeki Üngör tarafından da bestelenmiştir. Milli mücadele döneminde halka milli bilinci veren yazarlar ve eserleri şu şekildedir:
Mehmet Akif Ersoy: Safahat
Yakup Kadri Karaosmanoğlu: Sodom ve Gomorre, Ankara, Yaban
Halide Edip Adıvar: Mor Salkımlı Ev, Türk'ün Ateşle İmtihanı, Ateşten Gömlek
Reşat Nuri Güntekin: Yeşil Gece, Acımak, Çalıkuşu