2022 LGS puanı nasıl hesaplanır? 2022 LGS Ağırlıklı Standart Puan nasıl hesaplanacak? LGS ham puan hesaplama!
2022 LGS sona erdi. LGS’nin sona ermesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı da 2022 LGS soru ve cevaplarını yayınladı. Öğrenciler LGS sınavında verdileri cevapları, yayınlanan kitapçıklardan kontrol ediyor. Pek çok öğrenci de şimdiden puanlarını hesaplamaya başladı bile. Peki, 2022 LGS puanı nasıl hesaplanır? 2022 LGS Ağırlıklı Standart Puan nasıl hesaplanacak? LGS ham puan hesaplama!
2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav yapıldı. Sınavın hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı da 2022 LGS soruları ve cevaplarını yayınladı. Sınav sonrası verdikleri cevapları kontrol eden yüz binlerce öğrenci LGS puanlarını hesaplamaya başladı bile. Peki, , 2022 LGS puanı nasıl hesaplanır? 2022 LGS Ağırlıklı Standart Puan nasıl hesaplanacak? LGS ham puan hesaplama ve Standart puan ve toplam ağırlıklı standart puan hesaplama formülü…
LGS PUANI NASIL HESAPLANIR?
LGS’de Sözel bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil; Sayısal bölümde de Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 6 test var. Öğrencilerin puanları şu şekilde hesaplanacak:
Öncelikle Sözel ve Sayısal bölümlere ait 6 dersin doğru, yanlış ve boş cevapları ayrı ayrı bulunacak.
Her öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Yani 3 yanlış, 1 doğru cevabı götürecek. Ancak bu, 3 yanlış yapmadan 1 net gitmeyecek anlamına gelmiyor. Öğrenci örneğin 1 yanlış yaparsa 0,33; 2 yanlış yaparsa 0,66’ı doğru cevabı gidecek. Yanlış cevaplar çıkarıldıktan sonra kalan doğru cevap sayısı öğrencinin netini bir başka ifadeyle ham puanını oluşturacak.
Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümüyle elde edilecek. Her bir alt testin standart sapması da ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanacak.
Her test için hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık katsayılarıyla çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunacak. Testlerin ağırlıklı katsayıları Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik için 4, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil için ise 1. Katsayı ağırlıkları açısından Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin puan katkısının daha fazla olduğu görülüyor. Ancak her yıl soru çözüm ortalaması en düşük test hep matematik olduğu için toplam puan getirisi en yüksek test de matematik oluyor.
Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunacak.
Öğrencilerin TASP’ı en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olacak şekilde bir puan dağılımına dönüştürülerek Merkezi Sınav Puanları (MSP) hesaplanacak. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilenlerin MSP hesaplanmayacak. Öğrencilerin tercihlerine göre yapılacak merkezi yerleştirmede MSP kullanılacak.
AĞIRLIKLI STANDART PUAN HESAPLANIRKEN KULLANILACAK AĞIRLIK KATSAYILARI
ÖĞRENCİLERİN HAM PUANININ HESAPLAMASI
Standart puan ve toplam ağırlıklı standart puan hesaplama formülü aşağıda verilmiştir:
ÖĞRENCİLERİN TOPLAM AĞIRLIKLI STANDART PUAN (TASP) HESAPLAMASI
MUAFİYET DURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN STANDART PUAN HESAPLAMASI
HANGİ OKULLAR SINAVLA ALACAK?
LGS ile aralarında Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş gibi gözde okulların da yer aldığı Anadolu, fen, sosyal bilimler başta olmak üzere, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ile özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci kabul edilecek. Yine yabancı kolejlerin de aralarında bulunduğu pek çok özel lise de öğrenci kabullerinde LGS sonuçlarını dikkate alacak. Robert Kolej başta olmak üzere Alman, Fransız, İtalyan liseleri de LGS sonucuna göre öğrenci kabul edecek. Sınavla herhangi bir okula giremeyenler ise yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullardan birine girebilecek.