2022 KPSS ortaöğretim sınav yerleri açıklandı mı? KPSS ortaöğretim sınavı ne zaman?
Lise ve meslek liselerinden mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde mezun olabilecek durumda bulunanların katıldığı KPSS ortaöğretim sınavı için adayların meraklı bekleyişi devam ediyor. Gözler sınav tarihine çevrilirken adaylar, ÖSYM tarafından açıklanacak sınav yerlerini bekliyor. Peki, 2022 KPSS ortaöğretim sınav yerleri açıklandı mı? KPSS ortaöğretim sınavı ne zaman? İşte KPSS ortaöğretim sınavı ile ilgili merak edilenler…
2022 KPSS ortaöğretim sınavına kısa bir süre kala yüz binlerce aday, hazırlıklarına devam ediyor. KPSS’nin lisans ve ön lisans oturumlarının tamamlanmasıyla birlikte gözler KPSS ortaöğretim düzeyinde yapılacak sınava çevrildi. Adaylar, ÖSYM tarafından açıklanacak sınav yerlerini bekliyor.
2022-KPSS ortaöğretim sınav giriş yerleri ve belgeleri açıklandı mı?
2022-KPSS Ortaöğretim ve DHBT’ye başvuran adaylar için ayrı ayrı Sınava Giriş Belgesi düzenlenecek. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik/Y.U. numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, ilgili sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebilecekler. Buna göre KPSS ortaöğretim sınav giriş belgelerinin 28 Ekim’de yayınlanması bekleniyor.
2022 KPSS ortaöğretim sınavı ne zaman?
ÖSYM tarafından yayınlanan ve güncellenen sınav takvimine göre, KPSS ortaöğretim sınavı 6 Kasım’da yapılacak. Sınav 10.15’te başlayacak ve adaylara soruları yanıtlamaları için 130 dakika süre verilecek. Sınavda adaylara Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri uygulanacak. Adaylara Genel Yetenek testinde 60, Genel Kültür testinde 60 soru sorulacak.
KPSS ortaöğretim sınavında dikkat edilmesi gerekenler
Adaylar, sınav günü saat 10.00’dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmayacak. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların; KPSS Ortaöğretim’de sınav süresinin ilk 100 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Adaylar, ilgili sınava ait Sınava Giriş Belgesi ile sınava giriş için geçerli kimlik belgesi salon sınav görevlileri tarafından kontrol edilerek sınav salonuna alınacaklar; sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaklardır.
Yerine oturan aday Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunu sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler adayların kimlik kontrollerini yaptıktan sonra Sınava Giriş Belgelerini toplayacaklardır. Gerekli kimlik kontrolleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okuyacak, üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik/Y.U. Numarası, adı ve soyadı bulunan Cevap Kâğıdı ile içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır.
KPSS ORTAÖĞRETİM PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacak. Her testte, örneğin Genel Yetenek’te, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacak. Bir testte, en az 1 ham puanı (net) bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacak ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacak. Buna göre bir adayın KPSS puanının hesaplanabilmesi için Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az 1 ham puanı (1 net) olması gerekiyor.
Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP’nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasına dahil edilen testlerin her birinden standart puanı olması gerekir.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.
Adayların ASP’leri kullanılarak, ortaöğretim düzeyi için KPSSP94 puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. B Grubu Kadrolara yerleştirme ÖSYM tarafından KPSS puanları esas alınarak yapılacaktır.
KPSS ORTAÖĞRETİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecekler. 2022 KPSS ortaöğretim sonuçları 1 Aralık 2022’de açıklanacak.