Yunanistan'ın kaderi bugün oylanıyor
Yunan hükümeti, mali yardım karşılığında alacaklıların talep ettiği katı reformları içeren yasa tasarılarını meclise sundu. Syriza içinde kopmalar bekleniyor. Hükümette çeşitli isimlerin değişmesi ve erken seçim ihtimalleri yükseliyor.
Kemer sıkma önlemlerine karşı çıkarak iktidara gelen ve 5 Temmuz'daki referandumda halktan reformlara ‘hayır' demesi için oy isteyen Başbakan Aleksis Çipras zorlu günler geçiriyor. AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) üçüncü yardım paketi için şart koştuğu katı reformları içeren yasa tasarıları Yunan hükümeti tarafından meclise sunuldu.
Ancak kendi partisi içinde güçlü muhalefetle karşı karşıya kalan Çipras, AB yanlısı muhalefet partilerinin desteğine muhtaç hale geldi. Çipras'ın partisi Syriza içinden yaklaşık 30 milletvekili, alacaklıların talep ettiği reformlara karşı oy kullanacağı sinyalini verdi.
Syriza içinde sert muhalefet
Syriza içindeki Çipras yanlılarının, parti içindeki sol muhalefeti ikna için sıkı bir çalışma içinde olduğu, katı kesintilerin alternatif önlemlerle yumuşatılacağı güvencesi verdiği belirtiliyor. Meclis Başkan Yardımcısı Syriza milletvekili Despina Haralambidu, Vima FM radyosuna verdiği demeçte Syriza teşkilatlarında büyük çoğunluğun anlaşmaya karşı olduğunu, çalışma ve emeklilikle ilgili düzenlemelerin ilk iki paketten daha da ağır şartlar içerdiğini söyledi. Syriza içindeki muhalefetin başını çeken Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, “Bu anlaşma muhalefetin oylarıyla meclisten geçebilir. Ama halktan geçemez” dedi.
Kabinede değişiklik yapılabilir
Yunan medyasında, Çipras'ın kabinede değişiklikler yapmayı planladığı yönünde haberler yer alıyor. Özellikle Syriza İttifakı'ndaki sol kanadın önde gelen isimlerinin kabineden uzaklaştırılacağı, bu kişilerin 40 kadar milletvekilinin desteğine sahip olduğu söyleniyor. Syriza meclisteki 300 sandalyeden 149'una sahip.
Syriza'nın milliyetçi koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi de (ANEL) önlemlere ‘evet' oyu vermeyeceğini, ancak hükümette kalacağını açıklamıştı. Başbakan Çipras, anlaşmanın Yunanistan'ın devasa borç yükünü hafifletecek ve bankacılık sistemini canlandıracak önlemler içerdiğini, Yunan halkının büyük çoğunluğunun anlaşmaya destek olacağını düşündüğünü söylemişti.
Erken seçim gündemde
Yunanistan basınına göre, Çipras’ın dün ERT’de yaptığı açıklamalar ‘ön seçim’ hazırlığı. SYRIZA içerisinde de sonbaharda erken seçime gidilmesini isteyenlerin sayısı giderek artıyor.
Çipras, ERT’deki geceki konuşmasında ‘şu an için’ erken seçime gidilmesini gerektirecek bir neden olmadığını belirtse de bugünkü meclis oylaması bu süreç adına belirleyici bir öneme sahip. Zira anlaşmanın SYRIZA’da yarttığı çatlak ve ANEL’in kararsız tutumu koalisyon hükümetinin geleceğini şimdiden tartışmaya açtı.
Memurlar bugün grev yapıyor
Yunanistan'da sokaktaki vatandaş ise reform önlemlerine şüpheli bakıyor. Memurlar çarşamba günü 24 saatliğine greve gidiyor. Bu, Çipras göreve geldiğinden beri düzenlenecek en büyük iş bırakma eylemi olacak.
Meclisten yasaların perşembe gününe kadar geçmesi gerekiyor. Bu hem üçüncü yardım paketi, hem de paket çıkarılana kadar geçecek dönemde Yunan bankalarını su yüzünde tutmaya yarayacak ara finasman için gerekli.
Euro Bölgesi zirvesinde pazartesi günü varılan anlaşmaya göre Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasını engellemek için meclisin çalışma yasalarından, emeklilik maaşlarına, katma değer vergisinden, vergi zamlarına çeşitli alanlarda düzenlemelere gitmesi gerekiyor. Euro Bölgesi'nin diğer 18 üyesi, 86 milyar euroluk üç yıl vadeli kefalet ve beş yıllık üçüncü yardım paketi üzerine müzakereleri ancak o zaman başlatacak.
Çipras umutlu: 'Finans sorunu sona eriyor'
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Yunanistan için finans sorunu gelecek yılar için sona eriyor. Bundan sonra Yunanistan'ın borç sorunu olmayacak" dedi.
Brüksel'de varılan ön anlaşmanın zor ve kötü bir anlaşma olduğunu ancak kreditörlerin daha önce önerdiği tekliflerden daha iyi teklifler içerdiğini savunan Çipras, şöyle konuştu:
"Anlaşma çok ağır reformlar içeriyor ancak daha önceki tekliflerle kıyaslanamaz. Daha önce yeni kredi vermeyi reddediyorlardı. Şimdi 82 milyar vermeyi kabul ettiler ayrıca borç yeniden yapılandırılacak. Memur ve emekli maaşlarında kesinti olmayacak. 7 milyarlık tedbirler 3 yıla yayılacak. Yunanistan için finans sorunu gelecek yılar için sona eriyor. Bundan sonra Yunanistan'ın borç sorunu olmayacak."
Çipras, Brüksel'de çok zor anlar yaşadığını, büyük manevi ve ekonomik baskılar altında ülkenin ve halkın çıkarları ölçütüyle hareket edip, zor seçimler yaptığını kaydetti.