Y nesli geldi
Çiçek çocuklardan sonra X nesli geldi. Bu nesil hem ana kuzusu hem isyankar!
Şimdi de dünyayı şekillendiren nesile verilen kod adı Y. Teknolojiyle içiçe büyüyen Y nesli, maddi durumlar nedeniyle aileleriyle yaşıyor ama internet üzerinden organize ettikleri gösterilerle rejimlere meydan okuyor
Dünyaya yön veren X neslinden sonra, teknolojiyle daha çok ilgilenen siyasi gelişmelere şüpheyle yaklaşan ve daha çabuk organize olabilen Y nesli, tarih sahnesine hızlı bir giriş yaptı. Arap Baharı’yla başlayan otorite karşıtı hareketlerde, teknolojiyi günlük hayata sokan 1980-1989 yılları arasında dünyaya gelen insanlar, meydanlarda toplandı, önce Avrupa’ya ulaştı, daha sonra okyanusu aşıp, Avustralya ve ABD’de düzen karşıtı hareketlere ilham kaynağı oldu.
Y neslinin X nesline göre en belirgin farkı, ailesiyle birlikte yaşaması. Üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek maaşlı işler bulunamadığı ve yüksek kiralar yüzünden Y jenerasyonu X nesline göre evi daha geç terk ediyor. Düşünce kuruluşu PEW’un yaptığı bir araştırmada 60 yaşındaki 10 ebeveynden 4’ünün çocuklarına maddi destek verdiği ortaya çıktı. İşsizlik ve maddi sorunlar, Arap Baharı’ndan ilham alan Wall Street’i İşgal Et hareketinin başlangıç noktası olarak da tanımlanıyor.
Teknoloji önceki nesle göre daha yaygın
Günümüzde X nesli, internet ve teknolojiyi daha çok sanal bankacılık ve sanal alışveriş siteleriyle birlikte e-posta üzerinden haberleşmek için kullanıyor. Oysa Y nesli, gerek cep telefonlarında BBM, Whatsapp ve Twitter gibi haberleşme ağlarını tercih ediyor. Bu gençler 2009 yılında İran’da yapılan genel seçimler sonrası yaşanan gösterileri YouTube’a koyarak yaşananları tüm gerçekçiliğiyle dünyaya sunabiliyorlar.
Yüzde 97’sinin
bilgisayarı var
Kendi terminolojisini oluşturan 4chan gibi internet sitelerinde yaptıkları fotomontajlarla eğlenen ve bilgisayar oyunları aracılığıyla aralarında bağ bulunan Y jenerasyon, ülkelere göre değişiklik gösterebiliyor. Junco and Mastrodicasa’nın yaptığı bir araştırmada ise y neslinin yüzde 76’sı SMS gönderiyor, yüzde 92’si mesaj atıp işlerini hallediyor. Yapılan araştırmada en dikkat çekici nokta ise y neslinin yüzde 97’sinin bilgisayarı ve yüzde 94’ünün cep telefonu sahibi olması.
Liderleri olmayan bir nesil
X- Sadece liderler yön verir.
Y- Herkesin ortak kararı yön verir.
X- Kabullenir.
Y- Sürekli sorgular.
X- Cevaplar geç gelebilir.
Y- Kesin ve hemen cevap ister.
X- Özgürlük önemli.
Y- Para önemli.
X- Para özgürlük sağlar.
Y- Para hayat tarzını devam ettirmeye yarar.
X- İşini bitirip eve gider.
Y- Sıkılana kadar çalışır.