Ve bayrak indi
Eski Rus ajan Sergei Skripal’in zehirlenmesiyle başlayan diplomatik krizde ABD’nin sınır dışı ettiği 60 Rus diplomat ülkelerine dönerken, St. Petersburg kentindeki Amerikan Başkonsolosluğu binası tahliye edildi
Eski Rus istihbarat subayı Sergei Skripal’in Mart ayı başlarında Salisbury kentinde kızı Yulia ile birlikte sinir gazı saldırısına uğramasının ardından Moskova ile Batı dünyası arasında başlayan diplomatik kriz, dün yeni bir boyut kazandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, İngiltere’nin olaydan sorumlu tuttuğu Kremlin yönetimine yönelik misillemesine destek amacıyla aldığı karar uyarınca ülkeden sınır dışı edilmelerine karar verilen 60 Rus diplomat, dün aileleriyle birlikte ülkelerine gönderildi.
Başkent Washington’dan kalkan ilk uçağın, üst düzey Rus diplomatları taşıdığı, New York’tan kalkan ikinci uçakta ise diplomatik personelin bulunduğu kaydedildi. Diplomatlar ve ailelerinden oluşan grubun toplamda 171 kişi olduğu açıklandı.
Öte yandan Kremlin’in ABD’nin diplomatlarını sınır dışı etme kararına yönelik misillemeleri kapsamında boşaltılan St. Petersburg kentindeki Amerikan Başkonsolosluğu binasının balkonunda asılı olan ABD bayrağı da dün söküldü.
‘Başa çıkabiliriz’
ABD yönetimi, Rusya’nın Amerikalı diplomatları sınır dışı etme kararını ‘ABD-Rusya ilişkilerinin daha da kötüleşmesinin bir işareti’ olarak nitelendirdi. Açıklamada, “ABD’nin ve 20’den fazla NATO üyesi ülkenin Rus istihbarat yetkililerini ülkeden çıkarması, Rusya’nın İngiltere’deki saldırısına uygun bir karşılıktı. Rusya’nın buna verdiği cevap beklenmedik değildir ve ABD bununla başa çıkacaktır” ifadeleri yer aldı. Rusya, 17 Batılı ülkenin diplomatlarını sınır dışı etme kararı almasının ardından, bahsi geçen ülkelerin diplomatik temsilcilerinden 150 tanesini sınır dışı edeceğini açıklamıştı.
41 soruluk liste
Kremlin’in, Skripal’e yönelik saldırının aydınlatılması için İngiliz tarafına 41 sorudan oluşan bir liste sunduğu belirtildi. Listede, Skripal ve kızına konulan teşhisin ne olduğu ve ne çeşit bir tedavi uygulandığından, olay gününe ait güvenlik kamerası kayıtlarının yayınlanması konusunda Skrilap ailesinden izin alınıp alınmadığına yönelik sorular bulunuyor.
Bu arada, Heathrow Havalimanı’nda geçen hafta Aeroflot firmasına ait bir yolcu uçağının aramaya sokulmasına tepki gösteren Rusya’nın, Londra’yı taleplerine karşılık vermemeleri halinde, Rus havaalanlarına inen tüm İngiliz uçaklarını aramaya sokmakla tehdit ettiği ortaya çıktı.
Kızıyla görüşmek istiyorlar
Moskova, 66 yaşındaki eski istihbaratçı Skripal’in yanında sinir gazı saldırısına maruz kalan kızı Yulia ile görüşme talebinde bulundu. Rusya’nın Londra Büyükelçiliği’nce iletilen talebin İngiliz Dışişleri’nce değerlendirildiği kaydedildi. İngiliz doktorlar, 33 yaşındaki genç kadının geçtiğimiz hafta bilincinin yerine geldiğini duyurmuştu.