Vatandaşlığa ‘evet’ dediler
İsviçre’de yapılan referandumda, aralarında Türklerin de bulunduğu üçüncü nesil göçmenlere daha kolay vatandaşlık hakkı verilmesine onay veren tasarı kabul edildi
İsviçre’de halk, hafta sonunda yapılan referandumda üçüncü nesil göçmenlerin vatandaşlık haklarının kolaylaştırılmasına ‘evet’ dedi. Resmi olmayan sonuçlara göre halkın yüzde 59’u, yaşları 9 ile 25 arasında olan üçüncü nesil göçmenlerin vatandaşlık haklarının kolaylaştırılmasını kabul ederken, yüzde 41’i karşı çıktı. İsviçre’de 25 bin civarında olduğu tahmin edilen üçüncü nesil göçmenin yüzde 60’ını İtalyanlar oluşturuyor. İtalyanları sırasıyla Portekiz, İspanya, Balkan ülkeleri ve Türkiye’den gelen göçmenler takip ediyor. Resmi rakamlara göre İsviçre’de yaklaşık 68 bin Türk kökenli göçmen yaşıyor.
Referandumdan ‘evet’ oyu çıkmasıyla söz konusu göçmenler, İsviçre vatandaşlığına geçişte bazı bürokratik işlemlerden muaf tutulacak. Bunun yanı sıra vatandaş olmak isteyen adaylarda ülkede doğma, düzenli olarak en az beş yıl İsviçre’de bir okulda eğitim alma, resmi dillerden birini konuşma ile kendilerinin ve ebeveynlerinin geçerli oturum izinlerinin olması gibi şartlar aranıyor.
3 kez reddedildi
Daha önce, ülkede yaşayan yabancıların vatandaşlık için 12 yıl beklemesi gerekiyordu. Ülkede son 35 yılda yapılan 3 referandumda da vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarıları reddedilmişti. Göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı ‘İsviçre Halk Partisi’ (SVP) referandum sürecinde yasa tasarısının aleyhinde kampanya yürütürken, ülkedeki diğer partilerin büyük çoğunluğu tasarıya destek vermişti. İsviçre Meclisi’nin en büyük partisi olan SVP adına açıklama yapan Jean-Luc Addor, “Korkarım İslam sorunu, bir kaç yıl içinde bizi de etkileyecek” şeklinde konuştu.
Dağ isimlerini soruyorlardı
Ülkedeki mevcut vatandaşlık sürecinde, çeşitli aşamalarda, adayların iyi entegre olup olmadıkları araştırılıyordu. Adaylara örneğin, İsviçre’deki yerel peynirlerin veya dağların isimleri sorulabiliyordu.
Çarşaflı kampanya
Aşırı sağcıların başını çektiği yumuşama karşıtları, yürüttükleri kampanyada kara çarşaflı bir kadın posteri kullanarak, önlem alınmazsa İsviçre’nin yakın zamanda ‘İslamlaşacağı’ görüşünü ortaya atmıştı.