Valiler Trump’a kazan kaldırdı
ABD’de 9 eyaletin valileri, Başkan Trump’ın kaçak göçmenlerin çocuklarından ayrı tutulmalarına neden olan ‘sıfır hoşgörü’ politikasını protesto için, Meksika sınırına Ulusal Muhafız gücü gönderme emrine uymayacaklarını açıkladı
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Meksika sınırından kaçak yollarla giriş yaparken yakalanan göçmenlerin çocuklarından ayrılmalarına yönelik ‘sıfır hoşgörü’ politikasına bir tepki de valilerden geldi. Aralarında Trump gibi Cumhuriyetçi Parti mensubu isimlerin de yer aldığı 9 eyaletin valileri, Beyaz Saray’ın sınıra Ulusal Muhafız gücü gönderme talimatına uymayacaklarını duyurdu.
Son olarak Maryland Valisi Larry Hogan, New Mexico’da konuşlu Ulusal Muhafız mensuplarına derhal eyalete geri dönme talimatı verdi. Hogan Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Çocukları ailelerinden ayıran bu politika iptal edilene kadar Maryland eyaleti, sınıra Ulusal Muhafız gücü göndermeyecek” ifadelerini kullandı. Maryland’dan önce, Massachusetts, Connecticut, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island, New York ve Virginia eyaletlerinin yerel yönetimleri benzer yönde kararlar almıştı.
Siyasi analistler, bahsi geçen eyaletlerin Meksika sınırına görece az bir Ulusal Muhafız gücü gönderdiklerini vurgularken, buna karşın eyaletlerin Beyaz Saray’a toplu halde ‘baş kaldırmasının’ politik etkileri olacağını öngörüyor.
Protesto gösterisi
Valilerin yanı sıra ülkenin değişik kentlerinden gelen çok sayıda belediye başkanı da, göçmen çocukların tutulduğu Teksas’taki merkezlerden birisinin girişinde düzenlenen protesto gösterisine katıldı.
Trump yönetiminin Mayıs ayından bu yana uyguladığı ‘sıfır hoşgörü’ politikası kapsamında sınırı yasa dışı şekilde geçen yetişkinler gözaltına alınıyor ve haklarında ülkeye yasa dışı girmekten dava açılabiliyor. Bu süreçte ise çocuklar ailelerinden ayrı tutuluyor. Daha önce, çoğu sığınma başvurusu yapan bu göçmenlerin hukuki statüleri belli olana kadar serbestçe dolaşmalarına izin veriliyordu.
Başkan Trump söz konusu çocukların ailelerinden ayrılmasına neden olan yasaların Kongre’de yeniden ele alınmasını ve değiştirilmesini talep ederken, Demokratlar henüz yeni bir yasal düzenlemeye sıcak bakmıyor.
Geri adım atmıyor
Göçmenlik yetkilileri tarafından anne-babalarından ayrılan küçük çocukların ağlama ve yalvarmalarının yer aldığı ses kaydı, yönetime yönelik tepkilerin artmasına yol açtı. ProPublica adlı bağımsız haber kuruluşu tarafından yayınlanan sekiz dakikalık ses kaydı, kimliği açıklanmayan bir ihbarcı tarafından bir insan hakları avukatına ulaştırılmıştı. Ses kaydında, teyzesinin kendisini gözetim merkezinden alması için yetkililere yalvaran 6 yaşındaki bir kız çocuğunun ağlamaları da duyuluyordu. Ses kaydının ardından artan tepkilere karşın Başkan Trump’ın göçmen ailelerin ayrılması uygulamasını bitirmeyi düşünmediği belirtiliyor.
Sığınmacı çocuk sayısında rekor
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, dünya üzerinde yaklaşık 30 milyon çocuk ve gencin çatışmalardan kaçtığını, bunun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek sayı olduğunu açıkladı. Sığınmacı statüsü verilen insanların yarısının 18 yaşın altında olduğunu belirten UNICEF’in açıklamasında, “Bu çocuklar yabancı bir ülkeye iltica başvurusu yapmış ya da kendi ülkelerinde yerlerinden edinmişler olsalar da büyük bir tehlike ile karşı karşıyalar. Bir çoğu sağlık sorunlarında tedavi görmüyor. Çocuk ve gençlerin sadece yarısı ilkokula gidiyor. Her dört çocuktan neredeyse biri ortaokul ya da liseye gidiyor” denildi.
UNICEF’in verdiği bilgiye göre, ebeveynleri yanlarında olmaksızın tek başlarına kaçan sığınmacı çocukların sayısında da rekor artış var. 2015-2016 yıllarından 80 ülkede kayıtlı en az 300 bin çocuk aileleri olmaksızın memleketlerini terketti. Bu rakam 2010-2011 yıllarına oranla beş kat fazla.
Clinton’a tepki
Trump’ın ‘sıfır hoşgörü’ politikasını sosyal medya üzerinden eleştiren eski Başkan Bill Clinton, hiç beklemediği bir yerden tepki gördü. Clinton’ın 1984’te Bobbie Ann adlı hayat kadınıyla girdiği evlilik dışı ilişkiden olduğunu iddia eden Danney Williams adlı adam, eski ABD liderinin göçmen çocuklara sempati beslerken, kendisine ‘sırt çevirerek’ iki yüzlü bir tavır sergilediği yorumunu yaptı.
Papa da eleştirdi
Trump’ın göçmen çocuklarını ailelerinden ayıran uygulamasına bir tepki de Katoliklerin ruhani lideri papa Françesko’dan geldi. Papa, Reuters haber ajansına verdiği röportajda, ABD’li Katolik Piskoposların ‘sıfır politikasının ahlaksızlık olduğuna yönelik açıklamasına’ katıldığını belirtti. Papa verdiği demeçte, “Bunun kolay olmadığını biliyorum, ama popülizm çözüm değil. Gelen insanları geri çeviremezsiniz” diye konuştu.
Macaristan’dan ‘mülteci vergisi’
Macaristan’da hükümetin parlamentoya sunduğu vergi paketi, ‘mülteci vergisi’ gibi yeni bir kalem de içeriyor. Hükümet kararına gerekçe olarak, mülteci akını nedeniyle sınır güvenliğine ve diğer bazı önlemlere bütçeden çok pay ayrılmasını gösterdi. Yetkililer uygulamayla bu giderlerin bir kısmının karşılanabileceği görüşünde. Yeni ve özel bu vergi, herkesten alınmayacak.
Macaristan’da mültecilere yardım faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarının vergilendirilmeleri hedefleniyor. Bundan böyle mültecilere yardıma yönelik basın ve medya kampanyaları yürüten, bu kampanyalarda yer alan, mültecileri olumlu göstermeye yönelik propaganda yapan ya da mültecilere yardım için ulusal organizasyonlar yürüten kuruluşlar gelirleri ve mülkleri üzerinden yüzde 25 özel mülteci vergisi ödeyecekler.
Eğer bu vergiler ödenmeyecek olursa vergi dairesi mülteciler üzerine faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına özel cezalar da kesebilecek.