Gazete Vatan Logo

Ukrayna'da yeni tehlike!

Ukrayna'da yeni tehlike!

Ukrayna’da haftalarca devam eden protestolar ve yaşanan siyasi krizin faturası ülkeye ağır oldu. Ukrayna’da geçici hükumetin bu yıl ve önümüzdeki yıl için acilen 35 milyar dolara ihtiyacı var. Aksi takdirde devletin temerrüte düşebileceği bildirildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P bir süre önce, Ukrayna’nın kredi notunu CCC’ye düşürmüştü. Kredi notunun üç kademe daha düşmesi devletin borçlarını ödeyemez duruma gelmesi demek. S&P’ye göre, Ukrayna sadece bu yıl için 13 milyar dolar dış borç bulmak zorunda.


Geçtiğimiz aralık ayında Rusya, Ukrayna’ya 15 milyar dolar yardım sözü vermişti. Rusya bu paranın 3 milyar dolarını ödedi. Ancak Kiev’de hükumetin düşmesi ve yaşanan değişiklikler nedeniyle Kremlin para musluklarını kapattığı dile getirildi. Ülkede devlet bütçesine, enerji ve gaz için sübvansiyonlar ve emekli maaşları ciddi yük getirirken, Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre, kişi başına düşen milli gelir yıllık 3 bin 900 Dolar. Verimli toprakları nedeniyle ’tahıl ambarı’ olarak anılan ülkede demir ve kömür çıkartılıyor. Ukrayna’nın yurt dışına buğday ve çelik dışında ihraç ettiği ürünler arasında yer alıyor. Ukrayna’nın en büyük sorunlarından birinin ise yolsuzluklar olduğu kaydedildi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün listesinde 177 ülke arasında İran ve Uganda’nın bile ardında 144’üncü sırada yer alıyor.


Ukrayna’da ekonomik resesyon yaşanıyor. Güvenin azaldığı ülkede halk, yerel para Grivna’yı dolara çeviriyor. Bu yüzden döviz hızla değer kazanıyor. Örneğin, Grivna Ocak ve Şubat’ta Euro karşısında yüzde 10 değer kaybetti. Ukrayna Merkez Bankası kuru dengede tutabilmek için Ocak ayında piyasaya 1,7 milyar Dolar sürdü. Dövizdeki artış, Ukrayna’nın borcunu çevirmesine de olumsuz etki ediyor. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Ukrayna’nın döviz cinsinden borcunun yüzde 57 oranında arttığını bildirdi.


Ukrayna’nın acil dış yardıma ihtiyaç duyduğu belirtilirken Avrupa Birliği’nin (AB) yakınanda sorunlu bir ülke istemediği kaydedildi. Kiev’in en büyük ekonomik partneri ise Moskova. Ayrıca Rus doğal gazının üçte ikisi Ukrayna üzerinden Avrupa’ya geliyor. Ukrayna devlet tahvillerini elinde bulunduran piyasa oyuncuları da bir çözüm bulunmasından yana. Geçici hükümet ise, bir an önce kendilerini kurtaracak planın görüşüleceği konferansın yapılmasını istiyor.

Haberin Devamı