Gazete Vatan Logo

Ukrayna vurdu korktu, çekildi!

Ukrayna vurdu korktu, çekildi!

Ukrayna ordusu, Rus yanlılarına karşı yeniden başlatılan operasyonlar kapsamında Slavyansk ve Mauripol kasabalarına girdi, 2 saat sonra çekildi. Çekilmenin Rus askerinin sınıra ilerlediği istihbaratı üzerine geldiği öne sürüldü.

Kiev yönetimi, Ukrayna’nın doğusundaki kasabalarda batı yanlılarına yönelik saldırılar nedeniyle başlattığı “anti-terör” operasyonları kapsamında dün harekete geçti. Tank ve zırhlı araç destekli Ukrayna askerleri dün, Rus yanlılarının bina işgallerine devam ettiği Slavyansk ve Mariupol kasabalarına girdi.




Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Slavyansk Kasabası girişindeki barikatların kaldırılması sırasında çıkan çatışmada, en az 7 Rus yanlısının öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, Mariupol’de ise işgal altındaki belediye binasının “kurtarıldığını” kaydetti. Açıklamada Sviatogorsk Kasabası’nın önceki gece “yasadışı gruplardan” arındırıldığı belirtilirken, Artemivsk Kasabası’ndaki askeri üsse 100 kadar silahlı kişinin saldırdığı, çıkan çatışmada 1 askerin yaralandığı ifade edildi. Reuters ajansı ise, açıklamada 2 saat sonra Ukrayna birliklerinin Slavyansk girişinden geri çekildiğini, Rus yanlılarının da kontrol noktalarına geri döndüğünü duyurdu.


İstihbarat uyardı

Kiev Post gazetesi, askerlerin, Ukrayna istihbarat servisinden, Rus birliklerinin sınırı geçme ihtimali arttığı için gelen uyarı üzerine ele geçirdikleri kontrol noktalarından geri çekildiğini öne sürdü.

‘Büyük bir suç’

Rusya lideri Vladimir Putin, Kiev’in operasyonunun sonuçları olacağı uyarısında bulundu. Putin, Ukrayna’nın orduyu gerçekten kullanması halinde, halkına karşı büyük bir suç işlemiş olacağını vurgularken, “Ukrayna’nın vatandaşlarına silah kullanmasının sonuçları olacaktır. Sonuçlar ikili ilişkileri de etkileyecektir” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama ise, Ukrayna ile ilgili taahhütlere uymaması halinde Rusya’yı yeni yaptırımların beklediğini açıkladı.

RUS UÇAKLARINDAN NATO’YA GÖZDAĞI

NATO ile Rusya arasında yaşanan Ukrayna gerilimi, Kuzey Denizi’ne ulaştı. NATO üyesi İngiltere, Hollanda ve Danimarka, Kuzey Denizi’nde hava sahalarını ihlal eden Rus “Tupolew Tu-95” tipi bombardıman uçaklarını takibe aldı. Rus uçaklarına, bahsi geçen ülkelerin hava sahalarından çıkıncaya kadar savaş uçakları eşlik etti. Rus uçaklarının bir süre uluslararası hava sahasında kaldıktan sonra üslerine döndükleri açıklandı. Savunma uzmanları, Rusya’nın son dönemdeki hava sahası ihlalleriyle NATO’nun hava savunma sistemini test ettiğini ileri sürüyor.

Sınırda tatbikat

Rusya da, Kiev’in operasyonu ve NATO’nun Polonya’daki tatbikatına karşılık Ukrayna sınırında yeni tatbikatlar düzenleyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı