Gazete Vatan Logo

Tüyler ürperten infazda Barzan’ın kafası koptu

Saddam’dan 16 gün sonra üvey kardeşi Barzan ve kurmayı El Bender idam edildi. Cellat ipi uzun tutunca Barzan’ın başı gövdesinden ayrıldı

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edildiği sırada, Şii infaz memurları tarafından tartaklanması ve görüntülerin tüm dünyaya sızmasının ardından Irak’ta yine bir idam skandalı yaşandı. Birleşmiş Milletler’in “İdam etmeyin” çağrısına rağmen Saddam’ın üvey kardeşi olan eski Irak İstihbarat Teşkilatı Şefi Barzan İbrahim ile eski Irak Devrim Mahkemesi Başkanı Awad Hamid El Bender’in dün sabah saat 3’te asıldı.

1982’de Duceyl köyünde Saddam’a suikast girişiminin ardından 148 Şii Iraklıyı öldürtmekten idam cezası alan Barzan ve Bender’e turuncu mahkum elbiseleri giydirildi. Irak hükümetinin yayınladığı videoya göre, 5 infaz memuru Barzan ve Bender’i daha sonra idam sehpasına çıkardı.

IRAK’IN SAVUNMASI: ALLAH’IN TAKDİRİ
Barzan ve Bender’in üzerinde durduğu platform aynı anda çekildi. Bender havada asılı kalırken, Barzan’ın başı sıradışı bir şekilde gövdesinden ayrılıp yere yığılan vücudunun birkaç metre uzağına düştü. Savcı Münkit El Farun “Prosedürde tüm kurallar yerine getirildi. Kimse mahkumlara bağırmadı veya tartaklamadı. Başının kopması ise Allah’ın takdiri” dedi.

Uzmanlar, Iraklı celladın ipi uzun tuttuğu için Barzan’ın başının koptuğunu açıkladı Adli tıp uzmanı Fahri Muhammed Salih, “İp uzun olduğunda, mahkum daha aşağıya düşer ve boynuna binen yük artar. Bu da nadiren kafanın gövdeden ayrılmasına yol açar” dedi.

Dünya ayağa kalktı
Irak Meclisi’ndeki Sünni Blok, Barzan’ın başının bilerek koparaldığını belirterek “İnfaz memuru, basit bir kumaş parçası koyarak idamın uygun bir şekilde yapılmasını sağlayabilirdi. İdamı işkenceye çeviriyorlar. Şii cellatlar Sünniler’i aşağılamak için Barzan’ın başını kopardı” açıklamasını yaptı. Barzan ve Bender’in yazdıkları vasiyetlerde Irak’ta direnişin devam etmesi için çağrıda bulundukları öne sürüldü. Tikrit, Ramadi ve Bağdat’ta Sünniler sokaklara dökülerek Barzan ve Bender’in idamını protesto etti.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, Irak’ta gerçekleşen son idamları kınadı. İrlanda Dışişleri Bakanı Dermot Ahern, Saddam Hüseyin’in yardımcılarının asılmasından sonra Irak’a idam cezalarına son verme çağrısında bulundu. Ahern, yayımladığı bildiride, Irak’ın idamdan vazgeçmemesi karşısındaki üzüntüsünü dile getirdi. İki eski yetkilinin idamının ertelenmesi için baskı yapan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Suriye teması sırasında infazın gerçekleştiğini öğrendi. Talabani infaz konusunda sessizliğini korudu. ABD Dışişleri Bakanı Rice Barzan’ın infazına değinmeyerek “Saddam’ın idam şekli daha uygun olabilirdi” demekle yetindi.



İşkenceyi üzüm yiyerek izlerdi
* Saddam Hüseyin’in 14 yaş küçük üvey kardeşi Barzan İbrahim el Tikriti, 1979-1983 yılları arasında korkulan Muhaberat istihbarat servisinin şefliğini yaptı.

* Barzan İbrahim El Tikriti, sorgulama sırasında yapılan işkence seanslarını üzüm yiyerek seyretmekten hoşlanırdı.

* Sorgulamalar için özel olarak Muhaberat’a kıyma makineleri aldırdı. İfade vermeyenlerin elleri kıyma makinelerine sokuluyordu.

* 1988-1997 yılları arasında Cenevre’de Irak’ın Birleşmiş Milletler büyükelçisi olarak görev yapan Barzan İbrahim, “Saddam’ın Batı’daki kasası” olarak tanınıyordu.

* Barzan İbrahim’in kızı, Saddam Hüseyin’in büyük oğlu Uday ile 1993 yılında evlendi, ama Uday kızı daha sonra reddetti ve babasına gönderdi.

* 55 yaşında idam edilen Barzan İbrahim, kanser hastasıydı ve duruşmalarda kendini savunurken, “Ellerim Musa’nın elleri kadar temiz. Ellerimde kan yok” diyordu.

* 2003’ün Nisan ayında ABD birlikleri tarafından yakalanan Barzan İbrahim, en çok arananlar listesini temsil eden oyun kartlarında sinek 5’lisi olarak yer aldı.

Haberin Devamı