'Türkiye'nin yolu daha uzun'
Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye ziyareti öncesi açıklama yaptı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ziyareti öncesi yayınlanan haftalık video mesajında, Türkiye'nin AB sürecine değindi. Merkel, Türkiye – AB ilişkilerinin son dönemde tıkandığını ve biraz ilerleme sağlayabilmek için yeni bir başlığın daha açılmasından yana olduğunu dile getirdi.
Kuşkuları olmasına rağmen süreci onayladığını belirten Merkel, müzakerelere ucu açık devam edildiğini de sözlerine ekledi. Merkel, 'Önümüzde uzun bir müzakere yolunun bulunduğuna inanıyorum. Kuşkularım olmasına rağmen müzakere sürecinin devam etmesinden yanayım" diye konuştu.
Türkiye ile Almanya arasında özel ilişkilerin olduğunu belirten Merkel, Almanya'da çok sayıda Türk'ün yaşamasından dolayı iki ülkenin özel bir şekilde bağlı olduğunu da kaydetti.
Ancak Merkel'in lideri olduğu Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık tanınmasını savunuyor. Hrıstiyan Demokrat Birlik Partili Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, ancak parti içinde bu tutumu eleştiren sesler de olduğunu belirterek, "Partimdekilerin çoğu, imtiyazlı ortaklık kavramının artık miadını doldurduğunun farkında" diye konuştu.
"Müzakereler hızlandırılmalı"
Koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat Parti ise Türkiye - AB ilişkilerine ivme kazandırılmasından yana. Almanya'nın Hür Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin hızlandırılmasını istediğini söyledi.
‘Passauer Neue Presse‘ gazetesine konuşan Westerwelle, “Dikkat etmezsek, Avrupa'nın Türkiye ile, Türkiye'nin Avrupa ile ilgilendiğinden daha fazla ilgilendiği zamanlar gelecektir" şeklinde konuştu. Müzakere sürecinin canlandırılması ve Türkiye'ye adil ve saygılı davranılması gerektiğine dikkat çeken Westerwelle, yeni müzakere başlığının hızla açılmasını istedi.
Anket sonuçları
Türkiye'nin AB üyeliğinin tartışıldığı Almanya'da Bild am Sonntag gazetesinde de bu konuda yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçları yayınlandı. Ankete göre, Almanların yüzde 60'ı Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkarken, yüzde 30'luk bir oran ise Türkiye'nin AB sürecine destek veriyor. Ayrıca Almanların yüzde 57'si Türkiye'nin askerî ve ekonomik alanda güçlenmesinden kaygı duyuyor. (DW Türkçe)