Gazete Vatan Logo

''Türkiye, Rusya'ya dostça niyetlerinin altını çizmek istiyor"

Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Politolog Araik Stepanyan, Ankara'nın Moskova ile yakınlaşma konusunda ilgili olduğunu belirtti.

''Türkiye, Rusya'ya dostça niyetlerinin altını çizmek istiyor"

Stepanyan, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin düşürdüğü Rus uçağının ölen pilotunun eşinden özür dilemeye hazır olduğunu açıklaması üzerine yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya'dan özür diledi ve bu önemli bir sinyaldi. Göründüğü kadarıyla, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya'yı ziyaret etmeyi planlıyor, fakat özür dilemeden bu mümkün değil. Çavuşoğlu'nun Türkiye'nin vurulan uçak ve öldürülen pilot yüzünden gerçekten üzgün olduğunu göstermesi gerek" diye konuştu.

Türkiye'nin güneyindeki askeri duruma da dikkati çeken Stepanyan şöyle devam etti, "Türkiye'nin Rusya'ya iyi niyetle yaklaştığının altını çizmesi gerek, çünkü orada Türkiye'nin yanlış adımlar atması halinde ne olacağı belli değil. ABD kendi diplomatlarını geri çekti ve vatandaşlarına İstanbul ve Türkiye'nin güney bölgelerini terk etmeleri çağrılarında bulundu. Bu Amerika'nın Türkiye konusunda kötü planları olduğunu gösteriyor. Ankara bunun farkında ve Rusya'dan destek almayı istiyor."

Haberin Devamı

Türkiye'nin ABD'den yardım almayı planladığını, fakat hiçbir destek görmediğini de belirten politolog, "Türkiye ABD'nin tepkisine bakmak için Rusya'dan özür dileme konusunu çok uzattı. Türkiye, Amerikalılarla iyi şeylerin yaşanmadığını, bu yüzden en kısa zamanda Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini anladı" dedi.