Türkiye harekete geçti, 'orta yol' arayışı başladı!
Türkiye’nin, buğday başta olmak üzere Rusya menşeli bazı tarım ürünlerine uyguladığı “ayrıcalığı” kaldırıp yüksek vergi koyması karşısında Moskova, “sağduyulu çözüm “arayışına başladı.
Yaptırımlar dahil, hükümetin Türkiye ile ticari-ekonomik ilişkilerini koordine eden Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç’in hafta sonunda verdiği son mesajlar, Rusya’nın “pazarlık aşamasına” olduğunun sinyali olarak değerlendirildi. Diğer yandan özellikle yasaklı Türk tarım ürünlerinin Belarus üzerinden yaptırımları delerek ülkeye girdiğini saptayan Moskova’nın Minsk yönetimi ile de ilişkileri gerilmeye devam ediyor.
Sputnik’in aktardığına göre, gazetecilerin, Türkiye'nin Rus tarım ürünlerine vergilerini artırmasına yanıt olarak Türk ürünlerine kısıtlama getirilip getirilmeyeceğini sorması üzerine Dvorkoviç, "Onlar ürünlerimizi kısıtlarsa muhtemelen biz de bunu yapmak zorunda kalırız. Umarım, aklı selim kazanır" dedi. Bu arada Dvorkoviç, sorunların Türk tarafı ile sürekli olarak görüşüldüğünü, sürecin sıkıntısız geçmediğini ancak uzlaşma ve “ortak dil bulma” çabasının olduğunu vurguladı.
Rusya medyasına yansıyan yorumlarda, Türkiye’nin domates yasağı başta olmak üzere, Moskova’nın kaldırmakta acele etmediği yaptırımlara karşı umulmadık bir hamle yaptığı, bir yandan buna karşılık verilmek istenirken, diğer yandan hassas bir çizgide giden ilişkilerin yeniden bozulmasından iki tarafın da çıkarı olmadığı değerlendirmesi öne çıkıyor.
Ancak öbür yandan, Başkan Putin’in son Moskova zirvesinde, “Önemsiz teknik bir konudan kaynaklanıyor, çok yakında hallolacak” dediği Türk vatandaşlarına çalışma yasağının kaldırılması dahil, Türkiye’nin beklediği adımların atılmaması da sıkıntıları arttırıyor.
Öte yandan Türkiye ve AB ülkelerinin, Rusya’nın gıda ürünlerindeki ambargosunu Belarus’u “geçiş ülkesi” olarak deldikleri haberleri, Rusya hükümetinde de kaygıları körükledi. Son olarak bu konuya değinen Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, AB’ye ambargonun başladığı 2014 sonundan beri Belarus’tan Rusya’ya giren tarım ürünleri miktarından 15 kat artış olduğunu vurguladı. Rus bakan, Belarus’un Avrasya Birliği üyesi olması nedeniyle, serbest ticaret anlaşmasının gümrüksüz sevkiyat imkanını kötüye kullanarak ambargolu ürünlerin Rusya’ya geçiş kapısı olduğunu belirtti. Belarus dışında Kazakistan’ın da yine gümrük birliği kurallarından yararlanarak ambargolu ürünleri Rusya’ya sokan şirketlerin “giriş kapısı” durumunda.