Almanya'da Federal Meclis, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı onayladı. Türkiye'nin sert tepki gösterdiği tasarının oylandığı oturuma Almanya Başbakanı Angela Merkel katılmadı. Sembolik anlam taşıyan karar tasarısı, bir ret ve bir çekimser oyla kabul edildi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'in yakasında Ermeni rozeti ile kürsüye çıkması dikkat çekti.
ERMENİ ROZETİ TAKTI
Almanya'da Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Almanya Federal Meclisi'ne getirilmesi konusundaki gayretlerinden dolayı ülkedeki kiliselere teşekkür etti. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'in yakasında Ermeni rozeti ile kürsüye çıkması dikkat çekti.
KİLİSEYE VE CUMHURBAŞKANINA TEŞEKKÜR ETTİ
Oylama öncesi söz alan ve Türkiye aleyhine sert cümleler kullanan Cem Özdemir, "Bu tasarının meclise gelmesinde emeği olan Büyük Koalisyon Hükümeti'ne, Kiliselere, Cumhurbaşkanı Gauck'a ve Federal Parlamento Başkanı'na teşekkür ediyorum" dedi.
OYLAMA ÖNCESİ TALAT VE ENVER PAŞA'YA "KATİLLER" DEDİ
Sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Federal Meclis'te oylanmasına ilk önayak olan isim Cem Özdemir, oylama öncesi konuşmasının bir bölümünde Talat ve Enver Paşa'nın adını anarak "katiller" dedi.
"ERMENİ' HİTABI AŞAĞILAMAK İÇİN KULLANILIYOR"
Cem Özdemir konuşmasının sonlarında Türkiye'deki Hristiyanların inançlarından dolayı takip edildiğini ve "Sen Ermeni" hitabının da insanları aşağılamak için kullanıldığını kaydetti.
Federal Meclis'te bugün yapılan oylamada söz konusu tasarı kabul edildi.
CEM ÖZDEMİR KİMDİR?
Cem Özdemir (d. 21 Aralık 1965, Bad Urach), Türk ve Çerkes asıllı Alman siyasetçi. Birlik 90/Yeşiller eş başkanı.
Ailesi ve eğitimi
Babası Çerkes kökenli olan Özdemir Türkiye'den göç eden Tokatlı bir ailenin oğlu olarak Almanya'nın güneyindeki Baden-Württemberg eyaletinde, Bad Urach kentinde dünyaya geldi. Lisenin ardından sosyal pedagoji eğitimi aldı. 1987'den itibaren eğitimci ve serbest gazeteci olarak meslek hayatına atıldı.
Siyasi yaşamı
1981'de Yeşiller Partisi'ne üye oldu. 1989-1994 yılları arasında partinin Baden-Württemberg eyalet yönetiminde görev yaptı. 1992'de göçmen hakları için kurulan Immi-Grün - Bündnis der neuen InländerInnen (Göçmen Yeşili-Yeni vatandaşlar ittifakı) grubunun kurucuları arasında yer aldı. 2 Haziran 2008 tarihinde Yeşiller Partisi eşbaşkanlığına adaylığını açıkladı.
Birlik 90/Yeşiller Partisi eş başkanı Cem Özdemir, HDP yetkilileriyle birlikte 2015-16 Şırnak çatışmaları sırasında Cizre'de, 15 Eylül 2015.
Özdemir, 15 Eylül tarihinde, 2015-16 Şırnak çatışmaları'ndaki olayları incelemek üzere Cizre'ye ziyarette bulunmuştur. Özdemir Cizre’de yaşanan sivil ölümlerinden Ankara’nın sorumlu olduğunu iddia etmiş ve "Demokratik bir devlet sorunları böyle çözmez" açıklamasında bulunmuştur
Eyalet yönetiminden federal Meclis'e
1994 - 2002 yılları arasında Yeşiller Partisi'ni Alman Federal Meclisi'nde temsil etti. 1998'den itibaren Yeşiller Meclis Grubunun iç politika sözcüsü oldu. 2002 yılında Frankfurt'lu halkla ilişkiler danışmanı Moritz Hunzinger ile girdiği kredi ilişkisi ve milletvekilleri ve bakanlara verilen iş için bedava uçuş hakkından özel uçuşlar için yararlandığı gerekçesiyle milletvekilliğinden ayrılma kararı aldı. 22 Eylül 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde yeniden milletvekili seçilen Birlik 90/Yeşiller Partisi üyesi Cem Özdemir, milletvekilliğini kabul etmediğini Baden-Württemberg Eyaleti
Seçim Komisyonu'na resmen bildirdiğini açıkladı.
ABD yılları
2003 yılında, II. Dünya Savaşı sonrası ABD'nin Avrupa'ya sağladığı Marshall yardımı ruhu çerçevesinde, ABD ile Avrupa arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik bir Amerikan düşünce kuruluşu. Aynı süre içinde ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Madison Üniversitesi'nde Türkiye'nin Avrupa'daki rolü üzerine ders verdi
AP üyeliği
2004 yılında Avrupa Parlamentosu'na seçildi. AP'de Yeşiller Grubu / Hür Avrupa İttifakı üyesi olan Özdemir, halen parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonu üyeliğini yürütmektedir. Özdemir, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) Avrupa'daki gizli tutukevleri ve uçuşlarına yönelik iddiaları araştırmak üzere AP bünyesinde kurulan komisyonun başkan yardımcılığını yaptı. Özdemir'in üyesi bulunduğu oluşumlar arasında AP'de Kuzey Kıbrıs'la doğrudan ilişki tesis edilmesi amacıyla kurulan İletişim Komitesi, AP ile TBMM arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu ve "Uluslararası Irkçılıkla Mücadele ve Çeşitlilik Grubu"nun (Anti-Racism and Diversity Intergroup) de bulunmaktadır.