Türk dünyası fark ettiriyor!
’Türkiye’nin varlığı hissediliyor’’
Türki-Amerikan Birliği TAA’nın üçüncü yıllık toplantısına hem ABD Kongresi’nden 48 senatör ve milletvekili katıldı, hem de ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yüksek derecede katılım oldu. Türki Cumhuriyetlerin hemen tümü büyükelçiler seviyesinde temsil edildi.Toplantı her haliyle Amerikan başkentinde kendisini hissettirdi.
ABD’nin hemen bütün eyaletlerinde 6 ana kurum altında 220’den fazla şubesi olan TAA, Gülen camiasına yakınlığıyla biliniyor. TAA toplantıları gerek konuşmacıların ve katılımcıların kimliği gerekse tartışılan konular nedeniyle başların çevrildiği bir odak haline geldi.
CHP’nin özel ilgisi
Toplantıya 8 AK Parti milletvekilinin yanısıra ilk kez 7 de CHP milletvekili katıldı. ABD Kongresi’nin organizatörlerinden MAFTAA’nın direktörü Mahmut Yeter CHP’lilerle bizzat ilgilendi, hatta ABD Kongresi’ndeki Türkiye Dostluk Grubu eşbaşkanları ile randevularını, Middle East Enstitüsü ve Rumi Forum’daki toplantıları evsahibi olarak planladı.
CHP’nin Meclis Anayasa Komisyonu üyesi milletvekili Bülent Tezcan’ın, açılış gecesi TAA’a yönelik olarak, ‘Çalışmalarınızın farkındayız, sizleri takdir ediyoruz’’ sözleri kayda değerdi. CHP grubu, Washington’ın düşünce kuruluşlarında yaptıkları toplantılarda Türkiye’deki barış görüşmeleri, demokrasi eksiklikleri, basın özgürlüğü ve insan hakları konularını masaya yatırdı. Bir diğer CHP milletvekili Gökhan Günaydın, ‘’Washington’a çok geç kaldıklarını’’ itiraf etti. ABD Kongresi’ndeki görüşmelerde ise, tutuklu milletvekilleri, demokrasi problemleri ve başta Suriye olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri görüşüldü.
CHP’lilere göre “Ak Partililer Türkiye’yi kusursuz bir demokrasi olarak tanıtarak ABD’li mupataplarını yanıltmışlar. Özellikle Erdoğan’ın ‘’siyonizm’’ demeci ve İsrail ilişkileri, Türkiye’de iktidarı ‘’frenleyici’’ mekanizmaların zayıflaması, Erdoğan’ın otoriterleşme eğilimlerinden duyulan rahatsızlık özellikle Kongre’deki muhataplar tarafından CHP grubuna iletilmiş. Örneğin, Senatör Kirsten Gilibrand aynı gün hem Erdoğan’ın siyonizm demecini kınayan Kongre mektubunu imzaladı, sonra da Türkiye konferansına katıldı. Zaten Kongre’de bulunanların birçoğu da Ankara’nın İsrail ilişkilerini düzeltmesinden yana.
BDP’den katılımın Türkiye’deki barış görüşmeleri nedeniyle gerçekleşmediği ifade edilirken, sadece MHP davete itibar etmedi.
‘’Türkiye’nin varlığı hissediliyor’’
ABD Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi’nin en güçlü koltuklarından Dışilişkiler Komitesi Başkanlığını henüz bırakmış Ileana Ros-Lehtinen, geleceği parlak Florida Milletvekili Debbi Wasserman-Shultz ve senatörler, alışılagelmiş Türk davetlerinin profilini birkaç adım öteye taşıdı.
TAA Kongresi’nin aktörlerinden biri olan Washington DC’deki Türk düşünce kuruluşu Rethink Enstitüsü direktörü Fevzi Bilgin, ABD Başkanı Obama’yı bu yıl getirememiş olsalar da, hedeflerinin başkanlığı bitmeden getirmek olduğunu ifade etti.
Washington’daki yeni Türkiye imajı gözönüne alındığında artık “olmaz’’ diye birşey yok.