‘Trilyon dolarlık’ bomba
ABD ordusunun, 2020’de envanterine katmayı planladığı yeni nesil nükleer bomba ‘B61-12’nin tesirsiz versiyonunu bu ay başında denediği ortaya çıktı
Amerikan Hava Kuvvetleri, Washington’la Kuzey Kore arasında ‘füze krizinin’ sürdüğü bir dönemde nükleer bomba denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu.Amerikan Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA), ordunun bu ay başlarında yeni nesil nükleer bomba ‘B61-12’nin ikinci denemesini gerçekleştirdiğini açıkladı.
Açıklamada Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait F-15E tipi bir savaş uçağının, 8 Ağustos’ta Nevada’daki Nellis Askeri Üssü yakınlarında, bombanın nükleer başlıksız bir versiyonunu, önceden belirlenen noktaya başarıyla bıraktığı kaydedildi. Denemeyle bombanın nükleer olmayan özelliklerinin test edildiği ifade edildi.
ABD’nin 1968’de hizmete soktuğu ‘B61’ tipi bombaların en gelişmiş versiyonu olan ‘B61-12’ler, Washington’Un gelecek 30 yıl içerisinde yenilemeyi planladığı nükleer silah stoğunun en önemli ayağını oluşturuyor. Yetkililer, nükleer silah silahların yenilenmesi projesinin ABD’ye 1 trilyon dolara malolacağını öngörüyor.
‘Ayarlanabilir yıkım’
Uzmanların, bugüne kadar geliştirilen ‘en tehlikeli nükleer silah’ olarak adlandırdığı ‘B61-12’lerin en önemli özelliği, yıkım gücünün ayarlanabilir olması. Bombanın nükleer düzeneğinde yapılan ayarlamalarla gücünün 300 ila 50 bin ton TNT arasında değiştirilebilceğini vurguluyor. Uzmanlar, yıkım gücündeki bu ayarlama sayesinde bombanın sivil kayıpları minimumda tutabileceğini kaydediyor.