Test uçuşunda hasar görünce 115 milyon dolar çöpe gitti
ABD Hava Kuvvetleri için üretilen AC-130J tipi askeri uçak, ilk test uçuşunda hasar gördü. Yapılan incelemede 115 milyon dolarlık uçağın gövde ve kanatlarının tamir edilemeyecek kadar hasar gördüğü, tekrar uçurulmayacağı belirlendi.
Olay, 21 Nisan 2015 tarihinde Meksika Körfezi semalarında meydana geldi. Teslimat öncesinde test uçuşu için kalkan uçak, yaklaşık 5 bin metre yükseklikteyken pilotların verdiği yanlış kumanda sonrasında anormal duruma girerek hızla irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar uçağı 1600 metre yükseklikte kontrol altına alabildi. Arkasından uçak üsse dönmeyi başardı.
Geçen günlerde açıklanan kaza-kırım raporuna göre, uçağın gövde ve kanatlarında ağır hasar tespit edildi. Tekrar tamiri yüksek maliyetlere neden olacağı için AC-130J'nin hizmet dışına çıkartılarak parçalanmasına karar verildi.
Uçan kale
Gun Ship olarak adlandırılan ve gövdesinde biri 105 milimetrelik top, diğeri de 30 milimetrelik makineli top taşıyan uçak, kanatlarına takılan roketleri ateşleyebiliyor. Yakın hava desteği sağlayan AC-130J'ler, helikopterlerden daha uzun süre havada kalabilirken uzun menzilleri ile yerdeki kuvvetlere yoğun atış desteği veriyor.
Halen Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin kullandığı iki C-130 tipi uçağın benzer bir görev için modifikasyon projesinin çalışması yürütüyor.